Pilinzi za tijelo iz kućne radinosti

Piling je postupak kojim se čisti vanjski sloj kože i eliminiraju mrtve stanice. Prosječna osoba dnevno gubi oko 30 tisuća stanica kože koje odumiru, a njihovo gomilanje daje koži "umrtvljen" izgled. No, to ne mora biti tako – pilingom izrađenim kod kuće moguće je iznimno kvalitetno očistiti kožu.

Dobrobiti su pilinga brojne: sprečava pojavu bora, daje koži zdrav izgled, potiče nastanak kolagena i cirkulaciju te čini kožu mekšom. Premda im se zadnjih pedeset godina pridaje sva moguća znanstvena pozornost, pilinge u obliku kiseloga mlijeka koristili su još i stari Egipćani. Stari su Grci prednost davali bobicama grožđa čija tartarna kiselina djeluje na kožu lica.

Premda je moderna kozmetika veliki biznis i koristi se najnovijim tehnološkim postignućima, recepti za piling stari tisućama godina vrijede i danas! Dapače, s pomoću sastojaka koji se nalaze u svakoj kuhinji vrlo ih je lako pripremiti.

Osim “klasičnoga” voća, piling možete odraditi i s pomoću krastavca, rajčice, zelenog čaja, šipka te želatine i mlijeka. Dajte mašti na volju, ali budite oprezni!

Piling za suhu kožu

Eksfolijaciju suhe kože valja raditi oprezno, i to najviše svakih petnaest dana. Soda bikarbona miješa se s maslinovim uljem sve dok se ne dobije glatka smjesa boje ulja. Ovaj piling alkalnoga je sastava i fine teksture pa neće oštetiti kožu. Starije osobe mogu dodati kap ulja divlje ruže kako bi smirile kožu.

Piling za masniju kožu

Masnija koža zahtijeva tjedni piling. Trik će odraditi šećer (ili, još bolje, med!) pomiješan s gelom aloe vere. U tu se smjesu doda naribana korica limuna te, ako se mogu nabaviti, nekoliko kapi eteričnoga ulja limuna. Postoji bezbroj varijanti pilinga za masnu kožu, a svi uključuju enzime dobivene iz svježega voća – od banane preko papaje do jagode i kivija.

Piling za kombinirani tip kože

Osobe čije je površina kože mjestimice suha, a na ostalim mjestima masna najviše pozornosti moraju obratiti “T” području. Riječ je o zoni čela, nosa, djelomice obraza te brade. Ti su dijelovi kože najčešće masni, dok je ostatak površine tijela suh. Piling se u tome slučaju priprema od sode bikarbone pomiješane s manje masnim kiselinama, poput bademova ili sezamova ulja. Naribana korica naranče dat će pilingu mirisnu notu.

Komentiranje je zaključano.

pilinzi-za-tijelo-iz-kune-radinosti-ndash-jgl-obitelj