Kako preživjeti upalu uha

Upala uha, uz onu zuba, jedno je od najneugodnijih iskustava na svijetu. I boli, jako. Što kada ne možete odmah do liječnika? Evo nekoliko savjeta!

Pomozite sami sebi! Prvo – znanjem! Tri su vrste upale uha – upala unutarnjeg uha, upala srednjeg uha i upala vanjskog uha. Ova posljednja zove se i plivačko uho te vjerojatno imate baš nju ako vas je uhobolja nenadano ulovila na moru. U ušima nakon plivanja ostane vode i dolazi do upale koju je lako spriječiti: valja se sjetiti vodu iz ušiju iscijediti nakon plivanja. Nagnite glavu na stranu i budite strpljivi ili samo jednostavno lezite i sunčajte se tako da voda iz uha može što lakše van. Ako ste skloni ovoj vrsti upale uha, tada je nošenje čepića dok plivate najbolje što možete učiniti za svoje uši. Čepića ima raznih vrsta i veličina, a danas ih je vrlo lako pronaći.

Čak i ako vašem mališanu nije ušla voda u uši, nego mu je Eustahijeva cijev preuska ili nedovoljno razvijena, problem je opet u nakupljenoj tekućini u unutrašnjosti uha koja dovodi do posebnog oblika upale uha. Posebne ili obične, upale srednjeg uha osobito su česte u djece. Prema podacima Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, troje od četvero djece do trećeg rođendana barem jednom preboli upalu uha. Sklonija su joj djeca čiji su roditelji patili od sličnih problema.

Bol svakako treba tretirati analgetikom čiju će dozu odrediti liječnik. Ako ste na otoku, a liječnik je daleko, možete si pomoći i toplinom. U bocu nalijte toplu vodu te naslonite uho na bocu. Vrućina pospješuje protok krvi koja se bori protiv infekcije u tijelu. Dojenče s upalom uha zna izluditi majku stalnim traženjem dojke. No, nije to samo radi utjehe! Pokreti vilice pri dojenju, a kasnije i pri žvakanju, oslobađaju tekućinu nakupljenu u uhu i bol popušta. Ponekad je i žvakaća guma dobar lijek! Istome mogu poslužiti i vibracije pa svoju električnu četkicu za zube pokušajte prisloniti iza uha – vibracije bi mogle istjerati tekućinu koja stvara bol u uhu.

Sredstvo protiv bolova ne treba izbjegavati, a o liječenju se obavezno treba posavjetovati s liječnikom koji će vjerojatno vrlo rado propisati još nešto osim uobičajenih antibiotika koji liječe bakterijske upale. Najvažnije je otkriti o kakvoj se točno upali uha radi i zbog čega se javlja te potom krenuti s liječenjem.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
' . $next_post->post_title . ''; } ?>