Pet igara vašeg djetinjstva koje će se svidjeti vašoj djeci

Dok jurite iz vrtića ili škole na plivanje, engleski, judo ili dramsku skupinu, zastanite i sa svojom djecom podijelite igre svojeg djetinjstva!

Svi znamo da djeca pomlađuju, a to čine – pozivom na igru! Za zabavnu igru ne treba ni mnogo vremena ni mnogo novaca, već samo malo dobre volje, veselja i mrva sjećanja!

Leti, leti

Sjednite za stol sa svojim klincima i krenite kažiprstima lupkati po stolu govoreći: “Leti, leti, leti…”. Ako se posljednji “leti” pretvori u avion ili bilo što što zaista leti, u zrak moraju poletjeti i kažiprsti. Ako ipak “polete” olovka ili slon, ruke ostaju mirne. Tko pogriješi, taj ispada, a tko najviše puta pogodi, dobiva – sladoled!

Za zabavnu igru ne treba ni mnogo vremena ni mnogo novaca, već samo malo dobre volje, veselja i mrva sjećanja!

Lanca probijanca

S više djece nezgodno je igrati Leti, leti, a djeci treba i trčanja pa je netko davno, davno smislio igru u kojoj se klinci podijele u dvije skupine i, držeći se za ruke, traže najslabiju kariku u protivničkom lancu. Dijete iz jedne skupine zalijeće se u protivnički lanac i, ako ga uspije probiti, u svoj lanac vodi one čije su ruke popustile. Sada druga skupina probija lanac, a igra se nastavlja naizmjence sve dok jedna skupina ne ostane bez igrača.

Školica

Kad nema dovoljno djece za lanca probijanca, a ipak se treba malo razgibati, dobro će doći obična kreda i kamenčić te komadić pločnika na kojemu se mogu iscrtati kvadrati – u prvom redu jedan, iznad njega dva i tako redom, sve do oblaka. Igrač treba baciti kamenčić u polje i uspije li ga pogoditi, smije skakutati redom po poljima, i to tako da u svako polje stane samo jednom nogom! Na oblaku se okreće za 180 stupnjeva i skaćući vraća nazad. No, da bi uspješno završilo krug, dijete se u prvom polju mora – na jednoj nozi! – sagnuti i pokupiti kamenčić. Uspije li sve to odraditi bez greške, baca kamenčić na iduće polje. Opet skače, sve dok ne pogriješi. Kad pogriješi, na redu je sljedeći igrač, a pobjednik je onaj tko prvi uspije proći cijelu školicu.

Gumi-gumi

Najpopularnija aktivnost tijekom školskih odmora, praznika i svakog sunčanog dana bio je gumi-gumi. Iako je slovio za igru za djevojčice, igrali su ga i dječaci jer su vrlo brzo shvatili koliko kondicije i spretnosti zahtijeva. Rastezljiva guma stavi se oko gležnjeva dviju ili triju djevojčica, dok treća ili četvrta djevojčica mora izvesti jednu od igara koja se sastoji od niza kompliciranih pokreta, uključujući okrete, skokove i stajanje na gumu. Težina pokreta povećava se podizanjem gume na listove, koljena, stražnjicu, struk i pazuh, a time raste i ugled onih koji sve igre mogu izvesti na velikoj visini.

Crna kraljica

Spretnost i dobri refleksi potrebni su i za ovu igru u kojoj na cilju stoji Crna kraljica prema kojoj se kreću djeca. No, trik je u tome da se kraljici smiju približavati samo dok je okrenuta leđima. Ona strašnim glasom, katkad brzo, a katkad sporo, govori: “Crna kraljica – jen’, dva, tri!” i na tri se okreće. Koga spazi da se kreće, toga vraća na start. Tko prvi dođe do kraljice, pobjeđuje i preuzima njezinu ulogu!

Koje ste vi igre igrali u djetinjstvu, a voljeli biste da ih igraju i vaša djeca? Javite na našu Facebook stranicu!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
' . $next_post->post_title . ''; } ?>
Sljedeći članak
Kako preživjeti upalu uha