Kako se starenje odražava na lice i što možemo učiniti

Zubu vremena ništa ne može pobjeći, pa niti ljudsko tijelo. Uz mudrost, iskustvo i životna postignuća neumitno ide i fenomen starenja. Kako je lice "najistureniji" dio tijela, starenje se ponajviše očituje upravo na njemu. S godinama dolaze bore, kolagen pod kožom lica nestaje, a salo se nakuplja pod bradom. Ipak, i stariti se može otmjeno!

Promjene na licu koje donose godine neizbježne su. Čak i osobe s izvrsnim genima ne mogu uteći starenju. No, mnogo je toga što sami – ne računajući kirurški facelifting – možemo učiniti za svoje lice i priuštiti mu onaj poslovični “deset godina mlađi izgled”. Vjerovali ili ne, čak i pregled kod okulista može vratiti sat unatrag.

S godinama dolaze bore, kolagen pod kožom lica nestaje, a salo se nakuplja pod bradom. Ipak, i stariti se može otmjeno!

Ljudi s godinama postaju slabovidni, pa više naprežu mišiće oka, koji pak pri kontrakciji nabiru kožu lica oko očiju. Dobre će naočale zaustaviti škiljenje, a ono pojavu bora. Naočale za sunce trebaju biti što kvalitetnije, s dobrim UVA/UVB filterima. Tako će koža oko očiju biti zaštićena i bez kreme za sunčanje.

Mršavljenje, suprotno uvriježenome vjerovanju, ne utječe pozitivno na starije lice. S godinama dolazi do postupnoga nestajanja kolagena iz kože lica, zbog čega se elastičnost kože smanjuje. Nagli gubitak težine učinit će da se koža lica “objesi” pa je održavanje zdrave težine mnogo bolji izbor od pomodnoga mršavljenja.

Zaštita lica od sunca najznačajniji je čimbenik u očuvanju mladenačkoga izgleda. Pretjerano izlaganje kože UVA i UVB zrakama uzrokuje preuranjeno starenje kože i opekline. Stoga je nanošenje zaštitne kreme te nošenje šešira širokoga oboda odlična praksa za očuvanje mladolikoga lica.

Elastičnosti kože lica pomaže i nanošenje hidratantnih krema i tonika na lice. Preparati za očuvanje vlažnosti lica obično sadrže vodu kako ne bi bili masni, a glicerin u njima pomaže vezati vodu za kožu lica. Piling lica pomaže utoliko što otklanja sloj mrtvih stanica s kože, ali u starijoj dobi nije niti blizu efikasan koliko u mladosti.

Kreme koje sadrže retinoide pomažu u uklanjanju staračkih pjega, ali dostupne su jedino na recept. K tome, njihova primjena zahtijeva oprez! Retinoidi su osjetljivi na svjetlo, pa ih ne valja primjenjivati tijekom dana. Stručnjaci preporučuju kombiniranje s noćnim kremama. Prirodnih pripravaka koji pomažu u uklanjanju staračkih pjega ima napretek. Limunov sok, primjerice, “izbjeljuje” kožu lica ako se primijeni dvaput dnevno tijekom nekoliko mjeseci, a dodavanjem šećera, mlijeka ili maslinova ulja dobije se piling kojim se nekoliko puta tjedno čisti koža lica.

Maštovitiji pak mogu iskušati djelotvornost češnjaka, ricinusova ulja, sirove papaje, lubenice, aloe vere ili krastavca!

Komentiranje je zaključano.