Vodič kroz spavanje za novopečene roditelje

Novopečeni roditelji uglavnom odmah po dolasku bebe iz rodilišta otkrivaju i drugu stranu roditeljstva. Osim rijetkih sretnika čije bebe spavaju višesatnim snom pravednika, mlade mame i tate uglavnom pamte prve mjesece (ili godine!) roditeljstva po – nesanici!

Za početak, dobra vijest: znanstvenici tvrde da roditeljska nesanica nema nikakvih trajnih posljedica na zdravlje. Budući da novorođenčad nimalo ne drži do cirkadijskoga ritma, bebe prvih šest mjeseci života spavaju u dvosatnim i četverosatnim razdobljima koja prekidaju radi – pogađate – buđenja roditelja. Iako bebe potom obično usvajaju šestosatni ritam spavanja, mnoge počinju i s noćnim aktivnostima poput puzanja i ustajanja. No, kako god okrenuli, bebe dnevno odspavaju skoro 16 sati.

Dobra vijest: znanstvenici tvrde da roditeljska nesanica nema nikakvih trajnih posljedica na zdravlje.

Iako si roditelji (uglavnom) ne mogu priuštiti takav luksuz, postoje brojni trikovi koji pomažu u očuvanju zdravoga razuma tijekom bebinih prvih mjeseci. Najstariji je trik i najjednostavniji: spavaj kada i beba spava. Nažalost, uz dnevne obaveze i poslove, ovaj je trik prilično teško provediv u praksi.

Smjene su nešto drugo, a u kombinaciji s prehrambenim trikovima, pale još bolje! Beba obično bolje zaspi nakon obilnije večere pa je zgodno podijeliti smjene: majka, primjerice, može na počinak nakon što nahrani bebu u devet navečer, a tata može “odraditi” buđenje i hranjenje bočicom formule kada se beba u noći prvi put probudi. To će majci pružiti barem nekoliko sati “lufta”.

Tvrdoglave bebe vole ljuljanje i vibracije. Ako se kolijevka može ljuljati rukom ili nogom iz bračnoga kreveta, tim bolje. Najupornije će bebe pokleknuti tek kada ih se provoza automobilom, pa makar to bilo i u dva ujutro. Tate, ponekad odvozite noćni “đir” i poklonite mamama mirnu noć!

Cjelonoćne smjene funkcioniraju samo ako se roditelji mogu dogovoriti oko njih. Tate su obično veći problem jer oni rade “pravi posao”, dok su mame “ionako cijeli dan kod kuće”. Kako li samo griješe! Srećom, svaka novopečena majka ima više nego dovoljno argumenata pa i najčvršći macho primjerci ubrzo kapituliraju pred dogovorom oko noćne smjene.

Iako neki zagovaraju dijeljenje bračnoga kreveta s bebom radi lakšega dojenja te mirnijega sna bebe, brojne su i opasnosti za novorođenče – beba se može zapetljati u posteljinu ili čak ugušiti ako leži potrbuške. Stoga se preporučuje strogo pridržavanje pravila: beba spava u svojem krevetiću, a roditelji u svojem!

Ne žurite s dizanjem bebe iz krevetića na prvi šum! Možda se dijete samo prevrće u snu pa će opet samo zaspati. Roditeljima koji imaju problema sa spavanjem koristit će i samo ležanje i opuštanje. Čak i ako ne uspiju zaspati, tijelo će biti odmornije i opuštenije. Obavezno zapamtite: već nakon prvih dvanaest tjedana bebe usvajaju cirkadijski ritam!

Tagovi

Komentiranje je zaključano.

vodi-kroz-spavanje-za-novopeene-roditelje-ndash-jgl-obitelj