Ovu hranu ne biste smjeli podgrijavati

Sigurno ste mnogo puta na brzinu zagrijali ostatke od ručka ili večere u mikrovalnoj pećnici ili na tavi. Podgrijavanje hrane na prvi se pogled čini kao brz i praktičan način pripreme obroka, a istodobno “ništa se ne baca”. No, imajte na umu da se tako često gube nutritivna svojstva hrane, a podgrijavanje je ponekad i veoma štetno za zdravlje. Izdvajamo nekoliko namirnica koje nikako ne biste smjeli termički nanovo obrađivati.

Piletina

Meso peradi podložno je kontaminaciji salmonelom, stoga ga nemojte podgrijavati u mikrovalnoj pećnici jer postoji rizik da neće biti termički ravnomjerno obrađeno. Piletina ima i visok udio proteina pa podgrijavanje može izmijeniti strukturu njihovih molekula, što može prouzrokovati želučane tegobe nakon konzumacije. 

Mesne prerađevine

Meso općenito nije preporučljivo podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, a to posebno vrijedi za prerađeno meso poput kobasica i slanine. Naime, mesne prerađevine pune su konzervansa i aditiva, a tijekom njihova zagrijavanja može doći do kemijskih reakcija koje su u konačnici štetne za zdravlje.

Špinat

Špinat i ostalo lisnato povrće može sadržavati visoke razine nitrata koji sami po sebi nisu opasni. Međutim, zbog njihove prisutnosti, podgrijavanje špinata može potencijalno rezultirati spojevima koji su toksični pa čak i kancerogeni.

Riža

Podgrijavanje riže također može dovesti do trovanja hranom, iako zapravo nije problem u samom zagrijavanju. Naime, sirova riža nerijetko sadrži određenu vrstu spora koje mogu preživjeti termičku obradu. Ako se kuhana riža dugo drži na sobnoj temperaturi, spore se mogu pretvoriti u štetne bakterije i razmnožiti, a naknadno podgrijavanje neće ih u potpunosti uništiti. Stoga je preporučljivo rižu poslužiti i konzumirati odmah nakon kuhanja, a ako je već planirate podgrijavati, ostatke što prije spremite u hladnjak i čuvajte maksimalno jedan dan.

Krumpir

Slično kao u slučaju riže, krumpir koji stoji na sobnoj temperaturi također može postati leglo štetnih bakterija koje zagrijavanjem neće u potpunosti nestati. Nadalje, podgrijavanjem krumpir gubi svoja nutritivna svojstva te se u njemu oslobađa toksična tvar solanin koja razgrađuje bjelančevine u organizmu. Doduše, potrebno je više od jednog obroka da bi došlo do trovanja, ali krumpir je ipak najbolje prekrižiti na popisu namirnica za podgrijavanje.

Muči vas loša probava? Imate problema sa želucem i probavnim sustavima? Spas potražite u proizvodima JGL-a: Reflustat, Normia i Prolife! RefluSTAT učinkovito i brzo smanjuje simptome poput žgaravice i vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, dok će vam Normia i Prolife olakšati probleme s proljevom i probavnim smetnjama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ovu-hranu-ne-biste-smjeli-podgrijavati-ndash-jgl-obitelj