Orašasti plodovi za zdravlje i energiju

Lješnjaci, bademi, orasi, indijski oraščići... nisu to samo sastojci za kolače, to su i nutritivno veoma vrijedne namirnice koje bismo, da bismo bili zdravi i puni energije, trebali što češće konzumirati. Koje od njih i zašto, saznajte u tekstu koji slijedi.

Orašasti plodovi posljednjih se godina u javnosti profiliraju kao “zdrave grickalice”. Zašto je to tako? Brojne studije pokazale su da su bogati vrijednim nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, mineralima i antioksidansima, zbog čega povoljno djeluju u prevenciji raznih bolesti te našemu organizmu pružaju vrijedne sastojke koji nam pomažu da održimo dobar vid, imamo lijepu kosu ili pak očuvamo svoj živčani sustav.

Najpopularniji među njima su kikiriki, orasi, bademi, indijski oraščići, lješnjaci, kesteni, pekani, makadamija i pistacije. No, nisu oduvijek bili tako popularni. Naime, dugo se smatralo da, s obzirom na visok postotak masti koji sadrže, nepovoljno djeluju na naš organizam te pridonose debljanju. Međutim, pokazalo se da su masnoće koje sadrže ipak nezasićene te da djeluju upravo suprotno – pripomažu u skidanju suvišnih kilograma! Takve su masti izvrsne u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka u krvožilnome sustavu te pomažu održati pravilan rad srca.

Brojne studije pokazale su da su orašasti plodovi bogati vrijednim nezasićenim masnoćama, vlaknima, mineralima i antioksidansima, zbog čega povoljno djeluju u prevenciji raznih bolesti te našemu organizmu daju vrijedne sastojke koji nam pomažu da održimo dobar vid, imamo lijepu kosu ili pak očuvamo svoj živčani sustav. Najpopularniji među njima su kikiriki, orasi, bademi, indijski oraščići, lješnjaci, kesteni, pekani, makadamija i pistacije.

Orašasti plodovi zdrave su grickalice i zato što ih konzumiramo uglavnom neprerađene. Iznimka je kikiriki koji se često može kupiti pržen, slan te dodatno začinjen kako bi se obogatio njegov inicijalni okus. Dobri su i za dijabetičare jer ne povisuju znatnije postotak šećera u krvi, a jedno je istraživanje pokazalo da su dijabetičari koji su jeli 60-ak pistacija dnevno lakše regulirali razinu šećera u krvi. Osim što su bogati nezasićenim masnim kiselinama, orašasti plodovi obiluju i bjelančevinama koje pak stvaraju trajniji osjećaj sitosti te tako odgađaju potrebu za skorim unosom hrane, odnosno pripomažu u gubitku suvišnih kilograma. Premda se orašaste plodove najčešće gricka neprerađene, preporučuje ih se i konzumirati nakon namakanja u vodi. Otkriveno je da se tako u njima oslobađa još više hranjivih tvari jer su ti plodovi zapravo sjemenke, a namakanjem se u njima pokreću procesi slični onima koji se događaju tijekom klijanja.

Pistacije su bogate antioksidansima te dobar izvor kalija koji je važan za očuvanje živčanoga sustava, bademi smanjuju loš kolesterol, a zbog velikoga udjela vitamina E osobito su dobri za lijepu kosu i kožu. Indijski oraščići smanjuju rizik od dobivanja žučnoga kamenca. Makadamija je važna u prevenciji srčanih i koronarnih bolesti jer prevenira taloženje masnih tvari u krvnim žilama, lješnjak je također dobar za srce, a orasi smanjuju oksidaciju i upale u arterijama nakon konzumacije masnih jela.

Koliko god orašasti plodovi bili dobri za naše zdravlje, mora se priznati da imaju i jednu manu: poprilično su skupi. Razlog tome je što uglavnom rastu na drveću, što znači da je potrebno i nekoliko godina da bi biljka počela davati plodove, a proizvodnju poskupljuje i činjenica da ih je potrebno vaditi iz ljuske. Ipak, s obzirom na to da zdravlje ne bi trebalo imati cijenu, preporučuje se da si s vremena na vrijeme ipak priuštite šaku tih slasnih i zdravih grickalica.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Plodnost kod muškaraca
Sljedeći članak
Ljetne alergije i ubodi kukaca