Plodnost kod muškaraca

Problemi s plodnošću kod muškaraca znatno su rjeđi nego kod žena, no nisu stoga nimalo manje važni. Njihovu sprječavanju i rješavanju treba pristupiti s jednakom angažiranošću i osviještenošću.

Muška plodnost ovisi o broju i kvaliteti spermija, ali simptome neplodnosti u muškaraca moguće je prepoznati tek medicinskim testovima. Naime, nizak broj spermija, njihova slaba pokretljivost ili čak potpuni izostanak spermija u ejakulatu, ne utječe na snošaj, erekciju ili ejakulaciju. Međutim, kad je riječ o plodnosti, procjenjuje se da je za znatan postotak problema sa začećem odgovorna loša kvaliteta spermija.

Plodnost muškaraca počne prirodno opadati nakon otprilike 50. godine života, na što utječu i mnogi faktori povezani s načinom života.

Uzroci neplodnosti u muškaraca vrlo su često vezani uz sam nastanak sperme: kod oko dvije trećine neplodnih muškaraca problem je u nastanku sperme u testisima. Opstrukcije u sjemenovodima mogu dovesti do potpunog ili djelomičnog nedostatka sperme u ejakulatu. Tu je i nemogućnost ulaska ejakulata u vaginu te time i sprječavanje oplodnje, kao i utjecaj hormona hipofize na rad testisa, sve do antitijela u spermi koja smanjuju plodnost.

Uzroci neplodnosti također mogu biti genetski ili kromosomni. Mogu se javiti i kao posljedica zaraza, upale spolnih i drugih organa, nuspojave lijekova i kemikalija te kao posljedica zračenja, izloženosti pesticidima ili teškim metalima.

Uz sve to, plodnost muškaraca počne prirodno opadati nakon otprilike 50. godine života, na što utječu i mnogi faktori povezani s načinom života. Upravo su ti faktori ono na što se najviše može utjecati. Cigarete, prekomjerno uživanje u alkoholu i droge utječu na kvalitetu i pokretljivost spermija.

S druge strane, umjerena tjelesna aktivnost te zdrava i uravnotežena prehrana pridonose i zdravijem funkcioniranju spolnog sustava. Također, važno je izbjegavati izloženost visokim temperaturama, primjerice, u saunama ili jacuzzijima.

Komentiranje je zaključano.