Kada je vrijeme za prvi sladoled?

Sladoled, simbol ljeta i nezaobilazna ljetna slastica, mami nas u ovom vrućem razdoblju na svakom koraku, no kad je prikladno ponuditi to slatko osvježenje prvi put i svome djetetu.

Sladoled je najčešće mliječni proizvod pa se stoga nikako ne preporučuje dati ga djetetu prije navršene prve godine života jer mliječni proizvodi nisu lako probavljivi u tako ranoj dobi i mogu izazvati i jače alergijske reakcije. Stoga je oprez sasvim na mjestu.

Jednom kad se odlučite i za uvođenje slastica, a sasvim time i sladoleda, oprezno birajte proizvođače i mjesta na kojima kupujete sladoled.

Uz to, industrijski sladoledi zasićeni su šećerom te sadrže umjetna bojila, zgušnjivače i emulgatore čija je nutritivna vrijednost upitna za sve, a osobito za malene organizme.

Dugoročna pretjerana konzumacija šećera može se pak odraziti na zubima, koji su posebno osjetljivi, kao i na probavnom sustavu. Zbog toga nije preporučljivo unošenje prerađenih šećera prije prve godine. Moramo, naravno, obratiti pozornost i na kulturu prehrane kojoj je cilj kod djeteta razviti raznolike, zdrave, odnosno nutritivno bogate navike u prehrani, čemu šećer, umjetni zaslađivači i slastice ne kumuju.

Jednom kad se odlučite i za uvođenje slastica, a sasvim time i sladoleda, oprezno birajte proizvođače i mjesta na kojima kupujete sladoled. Poželjni su zapakirani proizvodi iz trgovine umjesto sladoleda iz slastičarnica, sladoledarnica i škrinja. Zapakirani proizvodi su, naime, pod jačim nadzorom zdravstvene ispravnosti, a sve njihove sastojke možete pročitati na omotu.

Djetetu mlađem od tri godine najprije ponudite jednostavne okuse, poput vanilije i čokolade, bez dodanog voća ili orašastih plodova. Jedenje sladoleda iz zdjelice može biti i vježba samostalnoga hranjenja žličicom. Odlučite li tako, oboružajte se strpljenjem i sredstvima za čišćenje: sladoled od čokolade ostavlja mrlje postojane poput dječje tvrdoglavosti.

Djeca jedu sporo jer istražuju okus i neće im smetati da u obliku sladoleda jedu zamrznute jogurte ili banane. Smrznite ih na malim štapićima i dobit ćete zdravu ljetnu slasticu u kojoj će svi uživati, a vi se nećete brinuti o salmoneli i šećerima.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Ljetne probavne smetnje
Sljedeći članak
Plodnost kod muškaraca
kada-je-vrijeme-za-prvi-sladoled-ndash-jgl-obitelj