Ljetne probavne smetnje

Zbog visokih temperatura hrana se ljeti mnogo brže i lakše kvari, a mikroorganizmi koji uzrokuju probavne smetnje brže se razmnožavaju. Doznajte kako što uspješnije doskočiti simptomima probavnih smetnji.

Za ljetnih vrućina potrebno je obratiti dodatnu pozornost na kvalitetu hrane i stanje namirnica koje konzumiramo, pri čemu je potrebno voditi računa o roku trajanja namirnica, uvjetima u kojima su bile čuvane te njihovu izgledu. Ponekad je već na prvi pogled evidentno da određenu namirnicu nije najpametnije pojesti jer je znatno promijenila svoj izgled ili miris te nam ne ulijevaju povjerenje da će nakon što je pojedemo sve biti u redu. Posebno je važno obratiti pozornost na namirnice životinjskog porijekla, odnosno voditi računa o tome da ih prije konzumacije termički dobro obradimo jer iz takvih proizvoda mogu vrebati opasne bakterije koje uzrokoju neugodnu salmonelu, popraćenu simptomima kao što su visoka temperatura, jak proljev i povraćanje.

Kako biste spriječili mogućnost dobivanja proljeva, važno je odoljeti i ideji da voće i povrće iz našega vrta kušamo istog trena kad ga uberemo. Takve je namirnice ipak prije konzumacije važno dobro oprati jer i one mogu biti izvor probavnih tegoba. Ljeti je svakako važno obratiti pozornost i na kvalitetu vode koju unosimo tijekom velikih vrućina. Voda koju smo, primjerice, ostavili u automobilu u bočici još prije dva dana može biti pogodna za razmnožavanje raznih patogenih mikroorganizama, posebno ako boca prethodno nije bila propisno zatvorena.

Ako ste već podlegli simptomima proljeva, pijte mnogo tekućine jer zbog visokih temperature i proljeva postoji opasnost od dehidracije. Konzumirajte laganije namirnice kako vaš organizam ne bi dodatno bio opterećen teškom hranom, a u ponovnoj regulaciji crijevne flore važnu ulogu imat će prirodni probiotici iz mliječnih proizvoda, ali i pripravci kao što je JGL-ov Prolife. Prolife je već više od desetljeća među najpopularnijim i najpropisivanijim probioticima za regulaciju crijevne mikroflore, posebno kod proljeva. Prolife je dodatak prehrani koji sadržava žive bakterijske kulture, preporučene doze vitamina B skupine i glukooligosaharid.

Uz to, nastojte nadoknaditi gubitak elektrolita izotoničnim napicima ili elektrolitskim pripravcima te imajte uza se Carbomed jer konzumacija medicinskog ugljena pomaže pri pročišćavanju probavnog trakta od mikroorganizama koji uzrokuju probavne tegobe. Stoga potražite pomoć u obliku spomenutih pripravaka u obližnjoj ljekarni te uspješno prebrodite simptome ljetnih probavnih smetnji.

Komentiranje je zaključano.

ljetne-probavne-smetnje-ndash-jgl-obitelj