Ljetne alergije i ubodi kukaca

Sve nas je dosad barem jednom upiknuo komarac, krpelj, osa, pauk ili neki drugi insekt. Ljeto, kretanje na otvorenom, koža ruku, nogu i stopala izloženija je malenim napastima koje nam mogu upropastiti dan ili noć, a poneki od njih čak i potjerati do Hitne pomoći.

Da biste najlakše zaštitili dijete i sebe, ali i održali ljeto sretnim, veselim i zdravim, preporučujemo vam repelente koje možete nabaviti u kozmetičkim trgovinama, klasičnim i biljnim ljekarnama. Oni pružaju najdulju i najučinkovitiju zaštitu, a postoje i u verzijama kako za djecu, tako i za osjetljivu kožu. Sve ih je više s dodanim biljnim i njegujućim sastojcima koji smanjuju alergijske reakcije. Također, sve se više repelenata namijenjenih djeci može koristiti već i za zaštitu dvomjesečnih beba.

Promatrajte mjesto uboda i u slučaju širenja otoka, crvenila, teškog disanja ili oticanja, potražite hitnu liječničku pomoć.

Nabava kvalitetnih baznih i eteričnih ulja, boca s pumpicom i ostalih potrepština za izradu repelenta kod kuće može biti zahtjevan proces, a ne mora nužno polučiti kvalitetnim i drugotrajnim štitom protiv letećih ili hodajućih napasti. Složit ćete se s nama kada kažemo da je zaštita od insekata, posebice onih koji prenose opasne bakterijske i/ili virusne bolesti, prioritet i zato ništa ne treba prepuštati slučaju.

Mirisni i slatki parfemi, ali i sokovi privlače insekte. Sve boce koje sadrže voćne sokove, napitke i deserte bazirane na šećeru i voću držite dobro zatvorene, a sve što se nalazi u čašama ili na tanjurima popijte, odnosno pojedite. S djecom je to malo teže, osim ako je riječ o ukusnom desertu jer će ga najčešće brzo pojesti. Obrišite im usta i lice te ruke i tako uklonite sav miris slatkog koji bi mogao privući leteće eskadrile insekata, posebice pčela ili osa. Djeca ionako ne koriste voćne i cvjetne parfeme, a vi ih u njihovu prisustvu dok ste na otvorenom izbjegavajte koristiti.

Kada je riječ o komarcima, nastojte osušiti sve vode stajaćice, kao i svaki komadić vrta, terase ili balkona na kojima se od nedavne kiše mogla stvoriti i najmanja bara vode jer bi se u njoj komarci mogli razmnožavati. Imate li jezerce ili bazen, ne bi bilo loše investirati u pumpu ili ukrasni slap koji bi vodu stalno držao u pokretu i time smanjio ili spriječio razvoj larvi komarca.

Djeci uvijek obujte cipele ili barem čarape ispod sandala i odjenite ih u duge hlače i majice dugih rukava od laganih, širokih i prozračnih materijala koji će spriječiti ili znatno smanjiti ubode svih insekata pa tako i opasnih krpelja. Također, birajte dječju odjeću svijetlih boja.

Dođe li do uboda ose ili pčele, dobro provjerite mjesto uboda i uklonite žalac ako je ostao pod kožom. Nikako nemojte tiskati ili gnječiti kožu da biste istisnuli žalac jer će to omogućiti širenje otrova dublje u tkivo i krv. Sapunom i čistom vodom operite mjesto uboda i nanesite kremu na bazi hidrokortizona da biste uklonili bol i crvenilo. Ubode komaraca, ali i ubode drugih insekata, lako se liječi apliciranjem hladnih obloga direktno na mjesto uboda. Hladnoća će ubrzo neutralizirati otrov, a ne pomogne li hladno, upotrijebite istu kremu kao kod uboda ose. Promatrajte mjesto uboda i u slučaju širenja otoka, crvenila, teškog disanja ili oticanja, potražite hitnu liječničku pomoć.

Komentiranje je zaključano.