Odvikavanje od pelena – kako i kada?

Djeca stara godinu i po do dvije godine uglavnom su dovoljno zrela i spretna da počnu sama obavljati nuždu. Idealno je da vam dijete tu dob i spremnost dosegne u kasno proljeće, ljeto ili ranu jesen, ali to nije nužno, samo vama mrvicu jednostavnije. A što jest nužno?

Zrelost! Najvažnije je da je dijete spremno. No, kako to prepoznati? Jednostavno, zapitajte se je li vam dijete svjesno kada ima suhu, a kada mokru pelenu. Javlja li vam kad obavlja nuždu i koju točno? To javljanje, bilo ono tijekom ili nakon obavljenog “posla”, ne mora biti jasno izrečeno riječima, dijete to može pokazati pokretom, položajem, mimikom, zvukom. 

Ima li dijete redovitu stolicu, mekanu i otprilike u isto doba dana? Izražava li dijete nezadovoljstvo kad je u mokroj peleni? Je li pelena ponekad suha i dva sata nakon mijenjanja? I umije li se dijete samo svući i obući? Čak i kako su odgovori na sva ova pitanja potvrdni, još je jedno, ali bitno na koje odgovor mora biti pozitivan: želi li dijete ići na tutu ili na WC? 

Jer ako ne želi, nije sasvim spremno. Nemojte uspoređivati svoje dijete s drugom djecom. Čak ni sa svojom drugom djecom. Svako dijete se razvija u vlastitom ritmu, na vama je da ga prepoznate i pratite. Nekima pelene trebaju i s 4 godine, a neki ih prerastu s 18 mjeseci. To je u redu!

Strpljenje je nužno u velikim količinama, baš kao i gaćice i rezervna odjeća, jer u prvih nekoliko dana doživjet ćete barem desetak nezgoda. Zato su rezervna odjeća, perilica rublja i realna očekivanja odličan izvor strpljenja! 

Nemojte zaboraviti objasniti djetetu što se od njega očekuje, i to jednostavnim riječima, i jednostavnim uputama koje ćete ponoviti – strpljivo! – puno puta. Sebi objasnite logistiku: kad idete u goste ili se vozite u autu, pripremite ručnike i plastične podloge. Kahlicu nosite sa sobom uvijek kad idete van iz kuće, i nemojte se sramiti upotrebljavati je! Ako dijete uspješno skine dnevnu pelenu to ne znači da će isti tren ili tjedan skinuti i noćnu! Osobito ako se dva sata prije spavanja napije čaja ili soka – djeca čvrsto spavaju i neće se probuditi za odlazak na wc samo tako.  

Kad krenete, nema odustajanja! Svaki uspješan odlazak na kahlicu i toalet nagradite verbalno. Svaki neuspjeh dočekajte sa smješkom i strpljenjem! I ne zaboravite, to je samo jedan mali korak vašeg djeteta na putu prema samostalnosti: nije nepremostiv, a koliko će biti lagan i bezbrižan, najviše ovisi o vašem pozitivnom stavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *