Njega bebina pupka

Savjeta je mnoštvo, beba je mala, a rana je tu! I ne pomaže sve ono znanje o ranom i kasnom rezanju pupčane vrpce i uzimanju krvi za pohranu. Kako si pomoći?

U trenucima kad je vježbanje pravilnoga hvata dojke i brojanje popiškenih i pokakanih pelena, kao i odspavanih minuta i bebe i majke ono što je najbitnije, njega bebina pupka izvor je golemoga stresa. Jednostavni koraci svakodnevne brige mogu se činiti jednako kompliciranima kao operacija srca.

Komadić viška tikva koji je ostao nakon rezanja pupčane vrpce koja je tijekom trudnoće izravno povezivala majku i dijete, nakon poroda se osuši i otpadne. Do tada se o tom batrljku nužno brinuti, što u rodilištu umjesto majke čini stručno osoblje. Panika, kao i s dojenjem, počinje nakon povratka kući!

Područje oko bebina pupka mora stalno biti čisto i suho.

Nekoliko dana nakon poroda ostatak pupkovine potamni i postane tvrd. Ono što nove mame izluđuje je činjenica da ne mogu nigdje pročitati kada točno treba otpasti. Naime, i to, kao i toliko toga kad je riječ o novorođenčadi, varira: može se dogoditi prije nego što beba navrši tjedan dana, može i kad joj je 11 dana, a neke mame jednostavno imaju sreće pa pupak “otpadne” još u bolnici.

A ako se to ne dogodi u bolnici, samo je jedna stvar na koju treba posebno pripaziti. Područje oko bebina pupka mora stalno biti čisto i suho. Kako to postići? Držite ga prekrivenog suhom gazom koja će štititi od prljavštine i pripazite da slučajno pelenom ne prekrijete područje pupka jer će to stvoriti vlagu.

Više se ne preporučuje koristiti 70-postotni alkohol i vodikov peroksid u njezi pupka radi agresivnosti i narušavanja prirodnog procesa otpadanja pupčanog bataljka i zacjeljivanja ranice. Ali, zato je tu Dermospray, antiseptik za kožu koji sadrži klorheksidin diglukonat i izopropilni alkohol, koji zaustavljaju rast i uništavaju mikroorganizme. Područje oko pupčanog bataljka ili ranice potrebno je jednom do dva puta dnevno pošpricati Dermosprayem, koji će djelovati unutar jedne minute nakon primjene uz dugotrajan učinak i do 24 sata. Sadrži provjerene i u potpunosti sigurne sastojke za nježnu i izrazito osjetljivu kožu novorođenčadi, djece, trudnica i dojilja. Bezbolan je i hipoalergen, stoga izuzetno dobro podnošljiv na koži.

Nakon što se upije Dermospray (višak ukloniti ručnikom ili sterilnom gazom, nježno tapkajte dok sve ne bude suho), pospite antiseptički prašak – pazeći da ste ga dovoljno nanijeli – po korijenu bataljka.

Ne bojte se da ćete ozlijediti dijete dirajući mu pupak – nećete. To nije živo tkivo i ne boli. Ako dijete negoduje tijekom čišćenja, možda mu je hladno ili mu se ne sviđa dodir antiseptika. Ili pak samo reagira na vašu uznemirenost, stoga se smiješite dok to činite, bebi se nježno obraćajte ili pjevajte. Pjevanje će pomoći odagnati napetost i vama i novorođenčetu, a i pupak će uskoro otpasti. Ako se to ne dogodi nakon 10 dana, posavjetujte se s liječnikom.

Komentiranje je zaključano.

njega-bebina-pupka-ndash-jgl-obitelj