Kako prepoznati upalu mjehura?

Posjetili ste toalet najmanje 10 puta u posljednjih sat vremena? Ako ste uz učestalo mokrenje osjetili bol, peckanje ili probadanje u donjem dijelu  zdjelice, velika je vjerojatnost da imate upalu mjehura.

Urin u mjehuru obično je sterilan i nema bakterija. Bakterije mogu biti prisutne u mokraći, ali ne moraju uzrokovati upalu ili simptome infekcije. Međutim, ako je riječ o bakterijskoj infekciji mokraćnog mjehura, odnosno cistitisu, simptome bolesti osjetit ćete vrlo brzo.

Više od 90 % slučajeva cistitisa uzrokovano je bakterijom Escherichia coli koja u mokraćnu cijev može doći nepravilnim brisanjem ili spolnim odnosom.

Pitate se kako prepoznati simptome upale mjehura prije širenja infekcije na ostale dijelove mokraćnog sustava, uretre i bubrega? Ako vaše tijelo ima neke od navedenih simptoma, vrijeme je da posjetite liječnika.

Bolno i učestalo mokrenje

Vaš posjet toaletu popraćen je oštrom boli, nelagodom i osjećajem peckanja? Taj najčešći simptom ujedno je i prvi alarm za upalu mjehura te klasičan znak infekcije urinarnog trakta. Ako uz sve to imate čest poriv za mokrenjem, a riječ je o malim količinama urina, vrijeme je za ozbiljne sumnje na upalu mjehura.

Bolovi u donjem dijelu leđa i abdomena

Osjećate pritisak na zdjelicu? Ako se javlja u kombinaciji s prethodno navedenim simptomima, vjerojatno je riječ o cistitisu. Ako se bol premjesti u donji dio leđa, u pitanju je ozbiljnija infekcija koja je pronašla svoj put do bubrega.

Krv u urinu

U vašem urinu nalazi se pedeset nijansi ružičaste i crvene!? To je alarmantan znak upale mokraćnog mjehura te je potrebno odmah potražiti liječničku pomoć. 

Mutan urin ili urin jakog mirisa

Nakon mokrenja, osjećate jak miris koji podsjeća na amonijak? Vaše vas tijelo vjerojatno upozorava na infekciju mokraćnog mjehura. Ako je vaš urin mutan, vjerojatno je riječ o reakciji organizma na infekciju, što uzrokuje pojavu gnoja u mokraći koji joj daje maglovit izgled.

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, ne čekajte ni trenutka, odmah posjetite liječnika te uz propisanu terapiju počnite svoj put prema oporavku!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Njega bebina pupka