Koenzim Q10: što je i kako djeluje?

Premda vam je možda najpoznatiji s reklama za proizvode koji usporavaju starenje kože, ovaj  antioksidans može znatno više od toga, a za što je sve važna njegova prisutnost u organizmu, saznajte ovdje.

Koenzim Q10 snažan je antioksidans koji pomaže u čišćenju našeg organizma od raznih štetnih tvari koje u konačnici mogu dovesti i do malignih oboljenja. Međutim, to je tek jedna od važnih uloga koje taj koenzim ima u našemu tijelu. Poput vitamina E, kojemu je vjerojatno najsličniji po svojem djelovanju, pomaže boljem radu organizma i jačanju imuniteta. Iznimno je učinkovit u sprječavanju starenja kože jer uklanja teškoće u proizvodnji kolagena, tvari koja kožu čini elastičnom, a čija se količina s godinama smanjuje.

Osim toga, ima važnu ulogu u regulaciji prisutnosti histamina u organizmu, tvari koja je najodgovornija za pojavljivanje alergijskih simptoma. Stoga je dovoljna količina koenzima Q10 u organizmu posebno važna za alergičare te se svakako preporučuje njegov unos u sezoni alergija. Najprisutniji je u tkivu morskih riba – lososu, srdeli i skuši, ali ga je moguće dovoljno unijeti i konzumacijom namirnica biljnog porijekla – špinata i kikirikija. Ako niste ljubitelj tih namirnica, može ga se uspješno unijeti i putem dodataka prehrani kakav je Prolife VIS.

Koenzim Q10 pomaže cirkulaciji pa je tako vrlo važan za zdravlje krvnih žila, posebice moždanih funkcija jer je dokazan njegov utjecaj u sprječavanju Alzheimerove bolesti. Uz sve to, dokazano je da pomaže i u borbi s dijabetesom tipa 2, a neka istraživanja pokazala su i da može pridonijeti liječenju neplodnosti kod muškaraca, ako je riječ o nedovoljnoj aktivnosti  spermatozoida.

Zbog svega toga vrijedno je obratiti pozornost na vlastitu prehranu i procijeniti unosimo li dovoljno ovog dragocjenog koenzima u svoj organizam ili je možda vrijeme da ga potražimo u lako dostupnim oblicima u obližnjoj ljekarni. Zdravlje nema cijenu pa zašto onda ne učiniti sve što je moguće da se uspore neki negativni procesi u našemu tijelu i očuva kvaliteta života.

Komentiranje je zaključano.