Neugodna istina o babinju na koju vas nitko nije pripremio

Babinje je naziv za razdoblje koje traje 40-ak dana nakon poroda, a obilježava ga cijeljenje rane, uspostava laktacije, stezanje maternice i druge neugodne te često bolne pojave.

Višetjedno cijeljenje rana

Bez obzira na to je li riječ o vaginalnom porodu ili carskom rezu, cijeljenje rana proces je koji traje i za to vrijeme potrebno je mirovati te posebno paziti na šavove i ne izlagati ih prevelikome opterećenju. To razdoblje obilježeno je i lohijama koje tjednima izlaze kroz cervikalni kanal i rodnicu. Vjerojatno ćete pomisliti da je riječ o najobilnijoj menstruaciji ikada, no krv će postajati svjetlija i smećkasta, dok sasvim ne nestane za nekoliko tjedana.

Bolno dojenje

Jednako tako, mogu vas iznenaditi i promjene na grudima koje će doslovno preko noći narasti, čim se počne uspostavljati laktacija. Dojenje je divna stvar ako brzo uspostavite takav kontakt s bebom, no početni bolovi nabreklih grudi i na dodir bolnih bradavica znaju potrajati i po mjesec dana. Od dva do tri dana nakon poroda grudi će vam biti iznimno tvrde i osjetljive, a dojenje će često biti popraćeno i laganim grčevima, odnosno kontrakcijama maternice.

Otežano mokrenje

Ako patite od hemoroida ili ste imale epiziotomiju, vjerojatno je prisutan i strah od obavljanja nužde. Crijevima je potrebno dan ili dva da se vrate u normalu pa je za to vrijeme moguć zatvor. Odlazak na toalet u prvim danima nakon poroda zasigurno nije ugodan, no možete si ga olakšati korištenjem laksativnih sredstava. Slab tonus stijenke mokraćnog mjehura u trudnoći utjecat će i na to da nakon poroda nećete moći kontrolirati mjehur i ispuštanje vjetrova.

Česte promjene raspoloženja

Ako primijetite nevjerojatne promjene raspoloženja, to je sasvim normalno. Plačite kad vam se plače, smijte se kad vam se smije. Bujica hormona koja kruži vašim tijelom nakon poroda odgovorna je za te ponekad neobjašnjive reakcije. Ako primijetite prevelik umor, depresiju i povučenost, na vrijeme potražite pomoć kako biste lakše prebrodili uobičajenu postporođajnu depresiju, odnosno takozvani baby blues koji je na vrhuncu od tri do četiri dana nakon poroda.

Iako vam se to možda ne čini kao najbolja utjeha, za babinje vrijedi ona stara „i to će proći“ jer je doista riječ o razdoblju od šest do osam tjedana. Nećemo vam lagati i reći da je dolaskom prinove sve na svome mjestu jer je ipak nužan proces prilagodbe na novu situaciju, no sve postane znatno lakše kad se mama oporavi i bolje poveže s bebicom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

neugodna-istina-o-babinju-na-koju-vas-nitko-nije-pripremio-ndash-jgl-obitelj