Najbolje razvojne igre za djecu do tri godine

Prve tri su najvažnije jer se mozak djeteta tada razvija ultrabrzo, a interakcija s najbližima je ključna. Evo na što točno i kada točno trebate obratiti pozornost.

Priprema, priprema, priprema

Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito: sve što treba raditi je igrati se s djetetom. No, kao što svaki roditelj zna, “samo poigrati se” ponekad se čini kao nemoguć zadatak.  Pripremite se na to tijekom trudnoće. Složite si bilježnicu ili fascikl s igrama i vremenskom crtom. Neka to budu slike, stihovi i vrlo malo riječi. Treba vam nešto vrlo jednostavno i očito da to umorni mozak može pohvatati.

Neke tradicionalne mudrosti su hrpa gluposti!

Maženje i brza reakcija na plač neće razmaziti dijete. Novorođenčad je nemoguće razmaziti. 

Djeca trebaju dodir, pogotovo dok su sasvim malena, jer još ne vide dobro. U prva dva mjeseca hvataju tek predmet u pokretu, ne razaznaju boje… Majku namirišu i osjete, stoga ih mazite, držite, nosajte, ljuljajte. I nemojte prestati s tim kad prođu prve tri.

Dijete koje plače ne maltretira vas niti trenira. Treba vas. Odazovite se. Brz odgovor na plač i maženje djeteta grade samosvjesnu i zdravu djecu. Znanost je dokazala da to ima direktan pozitivan utjecaj na dio mozga koji kontrolira srčani puls, tlak, disanje i memoriju.

Nemojte pasti na foru da su djeca premala za masažu. Masiranje umanjuje stres i uvećava osjećaj voljenosti i sigurnosti. Osobito je blagotvorno za prerano rođenu djecu, ali pazite da to djetetu odgovara – neka djeca se ne vole masirati. 

Nikad nije prerano za razgovor 

“Razgovarajte sa svojom bebom, ona razumije srcem” – jedna je od najljepših poruka UNICEF-ove kampanje, a često bude zaboravljena u nizu pjesmica i igara prstima koje roditelji izvode u nadi da će im dijete biti uspješnije u životu. Dok je sasvim malo, samo izgovarajte sve što radite. Vi znate što činite, no bebi je svijet sasvim nov i vaše ga riječi mogu oblikovati jednako koliko i sve ostala osjetila. I pazite na svoj ton – osjećaji se čuju i u glasu. Prije nego što se snađete, dijete će vam odgovarati.

Pjevajte i igrajte se prstima

Oko 3. mjeseca života bebe shvate da imaju ruke i prste pa ih  počnu stavljati u usta, a nakon nekoliko mjeseci počinje oponašanje zvukova. Tada je vrijeme za sve te sekvencijalne igre, rime i pjesme s pokretima, kojih ima bezbroj. To je i izvrsno vrijeme za glazbene igračke i kocke te knjige sa zvukovima. 

Čitajte naglas svaki dan

Otkad se rodi pa sve dok ne počne samo čitati. Pet minuta je dovoljno. U početku birajte priče s kratkim tekstom, velikim i šarenim slikama. Ne bojte se uživjeti u priču i glumiti likove, oponašati zvukove životinja, potoka, kiše, automobila… Stariju djecu pitajte za mišljenje ili što se dogodilo dalje, kako biste ih potaknuli na razmišljanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najbolje-razvojne-igre-za-djecu-do-tri-godine-ndash-jgl-obitelj