Naglo naviranje mlijeka poslije poroda i bolne grudi – kako si pomoći

Dva ili tri dana poslije poroda dogodi se ono od čega sada već strahuju sve prvorotkinje: dojke odjednom otežaju, postanu osjetno punije i znatno osjetljivije na dodir nego što smo ikad mislile da mogu biti. To je rezultat naglog naviranja mlijeka. I što sad!?

To je sasvim normalno i nema mjesta panici. Kad trudnica rodi, u dojke navre i veća količina krvi i limfe, uz očekivanu količinu mlijeka. Nije riječ o „prepunjenosti“ mlijekom! U prvim danima nakon poroda mlijeka, odnosno dragocjenog kolostruma, i nema toliko mnogo. U konačnici – bebin je želudac sićušan, pa gdje bi joj to stalo!? 

Međutim, ako majka neredovito doji zbog razdvojenosti od novorođenčeta, određene politike rodilišta ili beba jednostavno ne siše učinkovito, rezultat su „prepunjene“, odnosno nabrekle i bolne grudi. To samo po sebi nije problem – ponudite bebi da siše i riješi vas nedaće! Ipak, dobro je znati da to početno nadiranje mlijeka može dovesti do njegova zastoja, što je za rodilju neugodan, a za bebu frustrirajući osjećaj jer beba vuče, a mlijeko ne ide. Uz to, ako se zastoj ne riješi, slijedi noćna mora svake dojilje – mastitis, odnosno upala dojki. 

Sve se to može jednostavno preskočiti, samo valja dojiti često. Kao i zdravi obroci za odrasle – više puta po malo. Novorođenče bi trebalo sisati barem 8, a idealno 10 – 12 puta unutar 24 sata. Znači, nema spavanja cijelu noć i preskakanja noćnih podoja!

Također, valja pustiti dijete da doji koliko želi. Dijete nije stroj pa da svako savršeno doji 15 – 20 minuta. Neka dijete samo završi podoj – čitaj: ispusti dojku iz usta ili utone u san. Pazite da dijete doji u ispravnom položaju i da zaista pravilo zahvaća dojku ustima. Ako tome nije tako, dijete neće učinkovito isprazniti dojku, pa makar imali i 15 podoja u 24 sata bez ikakvih vremenskih ograničenja. 

Dojilje su rijetko kada naspavane, a bebe ne znaju dojiti kad se rode, i one to uče! U tom učenju nekad znaju nastradati bradavice, no to nije razlog za odustajanje od dojenja. Ispirite ih, sušite na zraku između podoja, stavite hladni oblog ako je potrebno te koristite Mamin melem za njegu bradavica jer smanjuje njihovo isušivanje i ublažava osjetljivost.

Ako su vam dojke nabrekle i bolne na dodir, prije podoja ih istuširajte toplom vodom ili zagrijte toplim oblogom te izmasirajte. Mlijeko će lakše teći, a ako je potrebno, možete ih masirati kružnim pokretima prema bradavici i tijekom podoja. I nakon podoja možete se dodatno izdojiti, ako osjećate da je dojka i dalje napeta. Između podoja na prepunjenu dojku dobro je staviti hladne obloge – smrznuti grašak ili list ohlađenog kupusa poslužit će svrsi. Međutim, hladne obloge valja prekinuti čim otečenost dojke splasne. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *