Načini opuštanja u stresnim situacijama

Teško je ostati opušten nakon proživljenoga stresa, posebice onoga uzrokovanog pandemijom i potresom koji su nam ujedno obilježili cijelu 2020. godinu. Osvještavanje problema te korištenje učinkovitih mehanizma suočavanja sa stresom može ipak pozitivno djelovati na vaše zdravlje, kao i na zdravlje vaših bližnjih.

Tijekom prošle godine suočili smo se s dvije ozbiljne krizne situacije na koje nismo mogli utjecati – pandemiju i potrese – ali su one itekako utjecale na nas te na naše fizičko i mentalno zdravlje. Ne trebate se bojati reći da su vas te neočekivane pojave uplašile i poremetile vašu opuštenu svakodnevicu jer gotovo nitko nije mogao ostati imun na njih.

Istraživanja su pokazala kako su pandemija te posljedična izolacija utjecale na razvoj simptoma anksioznosti, depresije i pojačanog stresa. Kada na to nadodamo i strah koji su prouzročili nemilosrdni potresi, teško se oteti dojmu da se možemo vratiti u ono prijašnje, bezbrižno stanje uma. Uznemirenost, nesigurnost i bespomoćnost posljedice su potresa koji je za većinu ljudi iznimno traumatičan događaj.

Simptomi akutnog stresnog poremećaja su poremećaji pozornosti, koncentracije i svijesti te ih ne valja ignorirati. Sva emotivna stanja koja doživljavate nakon tih kriznih situacija su normalna i važno je dopustiti si određeno razdoblje da ih proživite i obradite.

Usmjerenost na trenutak

Umjesto da neprestano razmišljate o prošlosti ili budućnosti nad kojima nemate kontrolu, osvijestite sadašnji trenutak i usmjerite se na ono što je dobro u teškoj situaciji u kojoj se nalazite. Negativnim interpretacijama straha, zabrinutosti i panike teško ćete izaći iz začaranoga kruga stresa, dok ćete korištenjem ove metode možda otkriti vlastitu snagu za koju niste ni svjesni da je imate.

Ne sramite se potražiti stručnu pomoć te pomoć educiranih osoba koje pružaju psihosocijalnu podršku.

San, prehrana i tjelovježba

Kada smo umorni, problemi nam se čine većima nego što uistinu jesu pa je stoga glavna postavka da se, prije svega, morate dovoljno naspavati. Uobičajene svakodnevne preporuke poput uravnotežene prehrane (bez ugljikohidrata i masti koji potiču umor) i tjelovježbe (za zdravo trošenje energije) i u ovom slučaju su neizbježne.

Razgovor i osvještavanje

Osjećate li mišićnu napetost, razdražljivost, glavobolju, tugu? Pokušajte odrediti što možete promijeniti u načinu na koji doživljavate stresnu situaciju. Razgovarajte o tome s bliskim prijateljima i članovima obitelji jer vam njihovi savjeti mogu pomoći da drukčije sagledate svoju situaciju te vam omogućiti da se uspješnije nosite s njom. Podijelite svoje misli i osjećaje s njima te budite spremni prihvatiti njihove dobronamjerne savjete.

Tehnike opuštanja

Oporavak od stresa zahtijeva određeno vrijeme pa stoga budite strpljivi sami sa sobom i svojim mislima. Naučite kako primijeniti pravila dubokog disanja jer ono poboljšava cirkulaciju i utječe na smanjenje napetosti. Polako udahnite na nos i pustite da se trbuh napuhuje, a zatim prijeđite na punjenje prsnog koša zrakom. Izdah se izvodi na usta obrnutim redoslijedom, a pritom trebate opuštati ramena i ostatak tijela.

Stručna pomoć

Ne sramite se potražiti stručnu pomoć te pomoć educiranih osoba koje pružaju psihosocijalnu podršku. Kontaktirati ih možete i putem telefonskih linija za pružanje besplatne psihološke podrške, a obratiti se možete i psihoterapeutima u Savjetovalištima za mentalno zdravlje županijskih Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske. Potaknut će vas na učinkovit način suočavanja sa stresnim životnim situacijama, a kad sami prepoznate fizičke znakove koji upućuju na povišenu razinu stresa, usvojit ćete principe za lakše umirivanje tijela i uma.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

naini-oputanja-u-stresnim-situacijama-ndash-jgl-obitelj