Morska otkrića 2017.

Brojne novosti u morskome svijetu obilježile su i ovu godinu!

Maleni morski crvi i školjkaši štetniji od krava i automobila!

Staklenički plinovi ne čine nam dobro, to već svi znaju. Zbog njih temperatura planeta raste, polarni led se topi i život na Zemlji kakav poznajemo, ugrožen je. Osobito onaj morski jer i najmanje promjene u temperaturama mora otežavaju život brojnim vrstama koje u njemu žive.

No, ove godine, znanstvenici na Sveučilištu u Stockholmu otkrili su da nisu samo automobili u kojima se vozimo i krave koje ispuštaju plinove krivci za stakleničke plinove. U tome vrlo aktivno sudjeluju i morska bića! I to ne bilo kakva bića, nego sasvim malena: školjke s dva kapka i morski crvi.

Sićušna stvorenja što žive ukopana u nekoliko centimetara pijeska na dnu Baltičkoga mora tako su šokirala znanstvenike jer proizvedu jednaku količinu stakleničkih plinova kao i 20.000 krava! Na svijetu postoji mnogo, mnogo više krava od toga, no kako je i Baltičko more samo vrlo mali dio svih mora na planetu, znanstvenici sada moraju istražiti ostatak mora i oceana.

Nova bića iz dubina

U svibnju i lipnju 2017. istraživački je brod Investigator tijekom svoje plovidbe pored australske obale fotografirao mnoga čudna, nova bića. Znanstvenici na brodu imali su zadatak mapirati morsko dno na dubini od 4000 metara, a ispunjavajući ga sakupili su više od 1000 raznih vrsta morskih živih bića. Gotovo trećina tih bića sasvim je nova i nikad viđena, dok su neke znanstvenici vidjeli tek drugi put, poput ribe bez lica koju je prije 140 godina prvi dokumentirao HMS Challenger, brod na kojemu se odvila prva oceanogradska ekspedicija po cijelom planetu.

Morski zmaj u muzeju

Nisu se sva otkrića vezana uz more dogodila u moru! Paleontolog Sven Sachs u Državnom je muzeju Saksonije u Njemačkoj proučavao fosile koji nalikuju na čudovište iz Loch Nessa, kad mu se jedan od drugih fosila koje muzej posjeduje učinio poznatim. Ispostavilo se da je riječ o najvećem primjerku, većem od 3 metra, fosilnih ostataka Ihtiosaura, morskoga vodenog gmaza iz mezozoika o kojemu smo pisali u Dinosaurima vodenoga svijeta.

Komentiranje je zaključano.