Kako bebi pravilno ispuhati nos?

Svi znaju da dojenčad, usprkos imenu, mora nakon rođenja naučiti dojiti. Silna savjetovališta i literatura govore nam koliko je to teško, no kad je riječ o ispuhivanju nosa, većina još uvijek ne zna da beba i to mora naučiti. Do tada - sve je na vama!

Alergije i bolesti ne zaobilaze dojenčad, zato je tu onih 40 dana babinja kada ne treba nahrupiti u dom s novorođečetom. No, prehlade dođu svakome, pa i bebama, a na roditeljima je da nauče kako bebi ispuhati nos. Vjerujte, to je jedna od najvažnijih roditeljskih vještina jer bebe sa začepljenim nosom imaju problema s dojenjem, disanjem, a time i spavanjem. A kad bebe imaju takvih problema, roditelji ne spavaju!

Najprije, morate naučiti razlikovati pun nos od suhog nosa. Nazalni putevi doječandi veoma su mali i vrlo osjetljivi na suh zrak. Zimi to zna biti uzrok zvukova teškog disanja dok beba spava i suhih kristalića šmrljki oko nosa koji ipak možda nije pun! Ako se beba ne ponaša bolesno i nos joj aktivno ne curi, nemojte joj gurati pumpicu jer neće pomoći. Upotrijebite Aqua Maris Bebe kapi za nos za bebe koje nježno čiste i vlaže nosić. Položite bebu na leđa i nježno utisnite po jednu kap u svaku nosnicu prije spavanja. Suh zrak pak riješite ovlaživačem.

Kako bebe punog nosića otežano doje, važno je šmrklje najprije omekšati kako bi se lakše odstranile iz nosića te tako omogućiti bebi da nesmetano jede i spava.

No, kad je beba nemirna, a sline i šmrklji nezaustavljivo cure, nos se mora odčepiti. Odrasli odčepljivanje nosa rješavaju ne samo temeljitim ispuhivanjem, nego i unosom tekućine i lijekova da bi se sluz razrijedila. Međutim, kako bebe punog nosića otežano doje, a prije 7. mjeseca ne piju ništa osim majčina milijeka, važno je šmrklje najprije omekšati kako bi se lakše odstranile iz nosića te tako omogućiti bebi da nesmetano jede i spava. Najbolji način za odčepljivanje nosa u takvom slučaju je Aqua Maris Baby sprej za nos za bebe, koji otčepljuje nos pomoću morske vode, a vrlo je lak za primjenu.

Bebu naslonite na sebe i jednom pritisnite aplikator u svaku nosnicu. Ako je riječ o bebi starijoj od 6 mjeseci, dopustite da se najprije poigra sa sprejem. Ako je nos toliko pun da ga apliciranje sprejem nije učinilo prohodnim za disanje, možete se poslužiti pumpicom za čišćenje nosa. Gurnete je u svaku nosnicu i “usisate” šmrklje. No, pumpica zahtijeva dosta strpljenja pa mnogi roditelji brzo prijeđu na nosni set za aspiraciju iscjetka koji se namontira na usisavač. Iako vrlo učinkovit i znatno brži od pumpice, zna biti bučan i neugodan te ga neka djeca vrlo teško prihvaćaju. Iako to može biti neugodan proces, zapamtite da je iznimno važno bebi dobro odčepiti nos kako se ne bi javile dodatne komplikacije kao što su sinusitis ili otitis.

Premda mi, kad smo prehlađeni, cijeli cjelcati dan ispuhujemo nos kao ludi, kod dojenčadi to nije nužno. Neće izgledati lijepo, no ORL stručnjaci preporučuju da nos curi sam, osim neposredno prije dojenja i noćnog odmora, kada je djetetu najpotrebniji prohodan nos. Da biste zaštitili bebinu nježnu kožu oko nosa, brišite je nježnim maramicama i koristite Aqua Maris mast za nos s vitaminima A i E i d-panetenolom.

A kako biste i vi odspavali koji sat u komadu, možete podići uzglavlje krevetića bebe pod otprilike 45 stupnjeva (primjerice, složite nešto čvrsto ispod krevetića) kako bi dijete lakše disalo. I svaki put kad je nos pun, a beba čangrizava – sjetite se da joj to osnažuje imunitet! U slučaju vrlo obilnog ili gnojnog iscjetka iz nosa koji traje više dana, obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Komentiranje je zaključano.