Koliko je zdravlje crijevne mikroflore važno u očuvanju zdravlja?

Tanko i debelo crijevo najduži su dijelovi našega probavnog sustava, a njihova kolonizacija počinje već u maternici. Stoga ne treba čuditi podatak da u crijevima obitava oko sto milijuna živih bakterija i mikroorganizama. Njihov je sastav varijabilan i mijenja se tijekom života pod utjecajem dobi, prehrambenih navika i životnog stila. Uz našu pomoć naučite prepoznati signale da upadate u zamku disbalansa, reagirajte na vrijeme i ostanite zdravi!

Simptomi crijevne disbioze

Kada određena vrsta bakterija prevlada, dolazi do neravnoteže crijevne mikroflore. Na to vas mogu upozoriti učestali zatvor, proljev, nadutost, bol u trbuhu, izražen umor i anksioznost, čak i problemi s koncentracijom. Budući da susreti s takvim stanjima nikome nisu strani, simptomi se često zanemaruju pa crijevna disbioza ostane neotkrivena.

Zašto ih ne zanemariti?

Zanemarite li i najsitniju abnormalnost u radu crijeva, znajte da patogenima otvarate put u organizam, što je idealna podloga za razvoj infekcija, autoimunih bolesti, kožnih i živčanih oboljenja te pretilosti. Naime, upravo vam o stanju vaše crijevne flore ovise imunitet, probava, regulacija korištenja energije iz hrane, lučenje hormona, sinteza vitamina i neurotransmitera te sposobnost razgradnje i apsorpcije lijekova.

Kako postići ravnotežu crijevne mikroflore?

Razmnožavanje štetnih mikroorganizama nauštrb korisnih te gubitak njihove ukupne raznolikosti spriječite redovitom hidracijom, tjelovježbom, meditacijom i uravnoteženom prehranom s dosta voća, povrća i probiotika.

U razdobljima intenzivne aktivnosti, kada potonje možda i ne stignete “na tenane”, spas potražite u Prolife suspenziji.

Uz 2,1 milijardu živih bakterijskih kultura, Prolife suspenzija sadržava i glukooligosaharide koji potiču njihovo razmnožavanje te preporučene doze vitamina B6 i B12. Zahvaljujući tekućem obliku i okusu breskve neće teško pasti ni onima koji ne vole lijekove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

koliko-je-zdravlje-crijevne-mikroflore-vano-u-ouvanju-zdravlja-ndash-jgl-obitelj