Koliko dugo beba smije biti u moru?

S bebama je najlakše, često se čuje, no svi nekako olako zaboravljaju da one ne znaju reći da im je more prehladno, da kupanje traje predugo ili im je vidik prestrašan, već samo neutješno plaču.

Bebe mlađe od 6 mjeseci smiju na more, no to ne znači da trebaju cijeli dan biti na plaži. Ne, čak ni u debeloj hladovini borove šume pored plaže jer ste još uvijek vani i još uvijek izloženi suncu.

Kao što smo već pisali, osjetljiva koža novorođenčeta vlastitu zaštitu razvija tek oko druge godine života, pa i s bebama starijima od pola godine ne valja izlaziti na sunce između 10 i 18 sati. Uz to, pomno birajte kreme s UVA i UVB faktorima jer sve što je prikladno za djecu, nije prikladno i za bebe mlađe od godinu dana.

Pratite dijete, ne dajte se smesti vlastitim osjećajem vrućine i hladnoće te budite čvrsti u postavljanju granica.

Uzmete li u obzir u koje doba dana zbog sunca smijete biti na plaži, bućkanje u moru s bebom dobiva sasvim nove dimenzije. Naime, poželjna temperatura mora za bebe je 32º C, sve ostalo je prehladno, odnosno za sve temperature niže od toga preporučeno vrijeme boravka u moru je 0 minuta. Bebe su malene i lako se pothlade pa valja biti oprezan. I svjestan činjenice da temperatura od 30º C u podne ne znači da je more dovoljno toplo u 9 ujutro!

Riješiti to možete na dva načina: odaberite plažu s velikim plićakom gdje nisu potrebne visoke ljetne temperature da more bude toplo pa bebi najprije osvježite noge, a zatim se polako zajedno spustite u more na nekoliko minuta. Druga opcija je, za velikih vrućina, da dijete osvježite u bazenčiću na plaži. Vodu u bazenčić nalijte prije da se zagrije na suncu. Što je dijete mlađe, broj minuta je manji. Nekoliko minuta za bebu je sasvim u redu!

Dvogodišnjaci će se htjeti dulje kupati u moru, a na roditeljima je da paze kako se dijete ne bi pothladilo. To je, usred brige o utapanju, izgaranju i sunčanici, često zadnja stvar na koju roditelji obrate pozornost. Pratite dijete, ne dajte se smesti vlastitim osjećajem vrućine i hladnoće – djeci nije jednako ni toplo ni hladno kao vama – i budite čvrsti u postavljanju granica.

Koliko god da je beba stara, a more toplo, imajte na umu da plakanje nije željena reakcija, da je bebama mlađima od 4 mjeseca regulacija tjelesne temperature vještina koju tek razvijaju i kojoj kupanac, pa makar trajao pola minute, ne pridonosi.

Kod većih beba koje se pak prvi put susreću s kupanjem u moru, imajte na umu da uranjanje u neugodno hladnu vodu, pri čemu ne samo da su nestale roditeljske ruke i utješni dodir, nego su s vidika naglo nestala i sva lica, sve oči i svi osmijesi, i nije neko sjajno iskustvo. Stoga, nemojte dijete spuštati u more – uđite zajedno.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Pravilna njega kose ljeti
Sljedeći članak
Tate i stereotipi