Koliko često i kako kupati bebu?

Prvo kupanje jedno je od najuzbudljivijih događaja u životu novopečenih roditelja, a i zgodan način za izmoriti bebu da slatko zaspi – no, je li nužno baš svaki dan?

Život se promijenio i višegeneracijske zajednice su nestale, a s njima i neka opća znanja koja nitko nigdje ne prenosi niti zapisuje. Ako niste imali priliku rasti u velikoj obitelji u kojoj stalno ima novorođenčadi i male djece, vjerojatno hrpu praktičnih stvari u vezi s roditeljstvom – koje većina ljudi, osobito starijih naraštaja, podrazumijeva – niste mogli iskusiti, pa tako ni naučiti.

Novorođenčad se kupa u toploj vodi, pere nježno, platnenom krpicom, bez ikakva sapuna i baby ulja, i to najviše deset minuta.

Kupanje novorođenčeta jedno je od tih znanja! U zrakopraznome prostoru koji je nastao zbog stila života u kojemu ne dijelimo baš sve životne faze s drugim ljudima, za edukaciju se, katkad sasvim nesvjesno, okrećemo popularnoj kulturi koja svojim prikazima života s novorođenčadi i nije nužno najbolji savjetnik.

Tako mnoge roditelje iznenadi činjenica da se novorođenče uopće ne bi smjelo kupati dok mu ne otpadne pupak – što može potrajati i tjedan-dva. Nakon toga kupanje još neko vrijeme uopće nije potrebno, pod uvjetom da ste dovoljno brzi pri mijenjanju pelena te spretni s podrigivanjem i krpicama namočenim običnom vodom, koje su za kožu novorođenčeta mnogo bolje od industrijskih vlažnih maramica.

Nakon kupanja bebe brzo zaspu – naporna je to i zamorna aktivnost za njih – ali je zato roditelji vole prakticirati navečer, i to svaki dan. Međutim, kupate li novorođenče i tek nekoliko puta tjedno, isušit ćete mu kožu, što će pak stvoriti potrebu za upotrebom krema i ulja koja mu prirodno, ako ih se ne stavlja u vodu, nisu potrebna. Neke bebe od prečestoga kupanja dobiju osip. Pokaže li dijete znakove dermatitisa, smijete ga kupati najviše jednom tjedno, i to u vodi obogaćenoj uljem, ili čak rjeđe – to ćete provjeriti s dermatologom.

Novorođenčad se kupa u toploj vodi, pere nježno, platnenom krpicom, bez ikakva sapuna i baby ulja, i to najviše deset minuta. Bebe nisu prljave, a sapuni dodatno isušuju kožu. Kako bebe tek od druge godine života reguliraju toplinu putem svoje kože, i prostorija u kojoj se kupaju mora biti topla – na ugodnih 25 stupnjeva neće biti histeričnoga plakanja. Oprezno i sa sušilom za kosu! Ako se potrudite da ga beba poveže s ugodom pa je pažljivo, izdaleka njime zatoplite, neće biti problema sa sušenjem kosice.

Ako ste jutarnji tip, kupajte bebu ujutro – bit ćete odmorniji i strpljiviji pa će vam to odmah biti radosnije iskustvo. U svakom slučaju, odvojite dovoljno vremena i uživajte u kupanju svojega novorođenčeta.

Komentiranje je zaključano.

koliko-esto-i-kako-kupati-bebu-ndash-jgl-obitelj