Trombofilija u trudnoći – kako je prepoznati

Do trombofilije u trudnoći dolazi zbog povećanog zgrušavanja krvi, a to je stanje nekoliko puta češće kod trudnica nego kod žena iste dobi koje nisu trudne. Trombofilija, ako se ne prepozna na vrijeme, može biti fatalna i za trudnicu i za njezino dijete, a katkad ju je teško detektirati uobičajenim simptomima, pogotovo ako nije riječ o nasljednoj trombofiliji.

Kada biti oprezan i napraviti testove?

Žene koje i prije trudnoće imaju problem sa zgrušavanjem krvi trebale bi posebno pripaziti jer je zgrušavanje krvi u trudnoći intenzivnije. Trudnice bi već pri svom prvom prenatalnom pregledu trebale obavijestiti svoga liječnika o svom stanju, ali i o trombofiliji u obitelji jer je u tim slučajevima rizik za nastanak trombofilije u trudnoći povećan. Venska tromboza također može biti jedan od simptoma trombofilije.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi trombofilije često su teško uočljivi (osim ako već ne znate da ste pod rizikom). Optimalno liječenje asimptomatskih trudnica koje imaju nasljednu trombofiliju neizvjesno je i prepoznaje se samo zbog komplikacija u trudnoći kao što su ponovljeni pobačaj i preeklampsija (visok krvni tlak). 

Na temelju obiteljske anamneze, klinički simptomi trebali bi početi jednostavnim, pouzdanim i jeftinim laboratorijskim testovima. Rana dijagnoza i odgovarajuća primjena terapije dovode do povećanja boljih ishoda i za majku i za dijete. Upravo su ponovljeni pobačaji, preeklampsija, usporen rast fetusa – neki od pokazatelja arterijske tromboze. Naravno, preeklampsija i usporen rast fetusa ne moraju isključivo biti posljedica trombofilije, zbog čega ju je važno laboratorijskim testovima isključiti kao potencijalnu opasnost.

Preventivne metode

Nastanak trombofilije u trudnoći može – ali i ne mora – biti rizičan za zdravlje trudnice te izazvati ozbiljnije komplikacije. Stoga je iznimno važno da ginekologa koji vam prati trudnoću detaljno izvijestite o svom stanju već na početku trudnoće, osobito ako imate nasljednu trombofiliju. 

Ako se pokaže da imate trombofiliju, ne brinite se, s odgovarajućom terapijom koju liječnik preporuči uredno možete iznijeti trudnoću. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

trombofilija-u-trudnoi-x2d-kako-je-prepoznati-ndash-jgl-obitelj