Gnojna angina – simptomi i liječenje

Grijani i nedovoljno prozračeni prostori pravi su rasadnik bakterija i virusa koji nam zimi jednostavno ne daju živjeti. Međutim, od svih napasti s kojima smo u ovo hladno vrijeme suočeni, posebno je opasan streptokok koji napada krajnike i limfne čvorove te izaziva bolnu upalu ždrijela poznatiju pod nazivom gnojna angina. No, uz nekoliko naših savjeta prepoznajte je na vrijeme i spriječite ozbiljne komplikacije! 

Kako znati da imate posla s gnojnom anginom?

Ako osjetite jaku grlobolju, nipošto ne treba stvarati paniku, ali niti zanemariti problem. Za razliku od obične upale grla, gnojna angina javlja se naglo praćena povišenom tjelesnom temperaturom. Prepoznat ćete je po crvenim i otečenim limfnim čvorovima ispod donje čeljusti, neugodnom zadahu te izraženoj glavobolji, grlobolji i boli pri gutanju, a djeca, osim svega navedenog, mogu iskusiti i tupu bol u trbuhu. 

Što poduzeti?

Pri pojavi bilo kojeg od navedenih simptoma potrebno je što prije napraviti bris grla kako bi se počelo s terapijom antibioticima. Uz dovoljno mirovanja, rashlađene tekućine, mekane hrane i konzumaciju antipiretika, simptomi bi se trebali povući u roku od četiri do pet dana. Djeci u olakšavanju simptoma i liječenju pomaže i ispiranje grla grgljanjem slane vode. 

Terapija često traje dulje od samih simptoma, stoga ju je važno odraditi do kraja kako se gnojna angina ne bi ponovila. S obzirom na to da bakterije i virusi preživljavaju i do nekoliko dana, zbog čega se ta napast lako prenosi dodirom i aerosolom, važno je redovito održavati higijenu ruku, doma i dišnih puteva. 

Začepljen nos lako može dovesti do upale srednjeg uha koja uzrokuje neugodan osjećaj punoće i pritiska te nagluhost. Da do tih izrazito neugodnih i bolnih stanja ne bi došlo, koristite Meralys HA*, sprej za nos uz koji će i veliki i mali nosevi postati i ostati prohodni, i to zahvaljujući djelatnoj tvari koja potiče sužavanje otečenih kapilara, morskoj vodi te hijaluronskoj kiselini koja vlaži sluznicu nosa. Stoga, za lak dan i miran san odaberite Meralys HA!

*Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoga liječnika ili ljekarnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

gnojna-angina-x2d-simptomi-i-lijeenje-ndash-jgl-obitelj