(Ne)popularni sportovi koje trebate isprobati

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali nisu svi talentirani za taj sport, niti nužno mora biti u području njihova interesa. Uz košarku, vaterpolo, odbojku, rukomet i skijanje, postoje i manje popularni sportovi koji su možda ipak više po vašoj mjeri. Okuražite se i isprobajte neki od njih!

Šah

Suprotno uvriježenome mišljenju, šah je zaista sport, barem ako se pita Međunarodni olimpijski odbor koji ga je takvim okarakterizirao. Ako se upustite u istraživanje šaha važno je znati kako zahtjeva mnogo koncentracije, fokusa i čak može, nakon nekoliko sati dugotrajne partije, iscrpljujuće djelovati na naš organizam, ali savladavanje težinskih razina u šahu najveće je veselje za svakog šahista. Tradicionalno, za šah je potrebno dvoje, ali zahvaljujući modernoj tehnologiji, pametno računalo i više je nego dovoljan protivnik. 

Umjetničko klizanje/ples

Često okarakterizirani kao ženski sportovi, umjetničko klizanje i ples zapravo su oblik umjetnosti dostupan svima – i muškarcima i ženama. Postoje različiti oblici, vrste i forme u kojima se mogu istaknuti oba spola. Bitno je da imate smisla za ritam te da vas to veseli. 

Badminton/indiaca

Badminton je vrlo popularan sport u Aziji, a postupno se širi i našim prostorima. To je idealan sport za sve ljubitelje snage, brzine i izdržljivosti jer iziskuje konstantan fizički napor i koncentraciju. Može se igrati u parovima ili jedan na jedan, a verzija slična badmintonu je manje popularna indiaca. Riječ je o igri koja potječe iz Brazila, a kao i u badmintonu, potrebno je “lopticu” prebaciti preko mreže, ali uz korištenje ruke, a ne reketa. 

Ragbi

Izrazito kontaktan sport koji mogu igrati i žene i muškarci. Najvažnije pravilo ragbija je da se ovalna lopta uvijek dodaje suigraču iza sebe, nikada ispred sebe. Za postizanje gola potrebno je kretati se prema naprijed u formaciji sa suigračima, dok se ne dostigne gol-linija. Iako u Hrvatskoj ragbi nije osobito popularan, sustavno se radi na tome te se otvaraju ragbijaški klubovi, a formirana je i natjecateljska liga. 

Predloženi sportovi samo su neki od manje atraktivnih (ili poznatih) sportova u kojima se možete okušati ili pak za koje svojoj djeci, ako ne pokazuju interes za klasičnim popularnim sportovima, možete predložiti da se njima bave. No, kojim god se sportom bavili, važno je znati da su ozljede i bolna stanja sastavni dio aktivnog života. Olakšanje u situacijama slabe do umjerene boli dolazi u obliku Neodol monodoza (vrećica), a za potrebe održavanja higijene nosa i vlaženja nosne sluznice tu su Aqua Maris sprejevi za nos.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ne-popularni-sportovi-koje-trebate-isprobati-ndash-jgl-obitelj