Kako spriječiti nekontrolirano škripanje zubima?

Hrkanje, nažalost, nije jedina neugodna i glasna navika koja se kod nekih osoba pojavljuje u snu. Neke osobe u snu jako stišću zube bez svjesne kontrole, što uzrokuje zvukove slične škripanju, a koji mogu ometati partnera ili partnericu u spavanju. Kako spriječiti ili smanjiti tu pojavu, saznajte u sljedećem tekstu.

Neugodna pojava takozvanog škripanja zubima u snu ima i svoj službeni naziv – bruksizam, a najčešće se javlja povremeno te je uzrokuju stres, anksioznost i psihička napetost nakupljeni tijekom dana. Zvuk koji pritom nastaje obično je takvog intenziteta da ometa u spavanju osobu s kojom se dijeli spavaća soba, dok je osoba koja škripi zubima najčešće nesvjesna onoga što se događa.

S obzirom na to da je riječ o privremenoj pojavi, ona obično prestaje kada se iz života osobe maknu i uzroci stresa ili anksioznosti koji su u prvome redu i doveli do škripanja. No, kako život u današnjem modernom dobu najčešće donosi obilje stresa, ova pojava može postati i dugoročna. Tada je potrebno potražiti pomoć jer posljedice mogu postati ozbiljne. Naime, zbog dugoročnog nekontroliranog stiskanja zuba može doći do oštećenja zubne cakline, ali i bolova u predjelu čeljusti koji najčešće koristimo kad žvačemo.

Zbog dugoročnog nekontroliranog stiskanja zuba može doći do oštećenja zubne cakline

Stručnjaci zato napominju da tretiranju ovog problema treba pristupiti na više razina. Ponajprije je potrebno pokušati ukloniti uzroke stresa iz života osobe koja ima problema s bruksizmom. Meditacija, rekreacija ili neki oblik individualne ili grupne podrške za nošenje sa stresom pritom mogu pomoći. Osim toga, potrebno je nabaviti i posebnu udlagu koju se noću nosi u ustima kako bi se amortizirale sile koje nastaju nekontroliranim stiskanjem žvačnih mišića. Takve se udlage izrađuju po narudžbi za svaku pojedinu osobu.

Također, potrebno je provjeriti i je li već došlo do oštećenja zuba te može li u prevenciji škripanja pomoći i korekcija zagriza. U tom slučaju izvodi se posebno brušenje zuba koje omogućava da se noću pri stiskanju zubi ne troše i ne taru onoliko koliko se to događalo prije korekcije.

U svakom slučaju, važno je znati da postoji pomoć u ovakvim slučajevima te da je važno reagirati, posebno ako je riječ o dugoročnom problemu jer on ne utječe samo na zdravlje usne šupljine, nego i na psihičko zdravlje pogođene osobe, ali i kvalitetu njezina odnosa s partnerom.

Komentiranje je zaključano.