Hrana za bolju koncentraciju i pamćenje

Stres, sinusitis ili grlobolja, našem imunosustavu sve je to ista kategorija: upala. No, kad je upala kronična, onda to može dovesti do znatnog ugrožavanja zdravlja: visokog tlaka, anksioznosti, multiple skleroze i brojnih drugih bolesti. Mnoge od njih imaju zajednički simptom - gubitak koncentracije i loše pamćenje.

Često krivnju za to svaljujemo na neispavanost i umor. Vrlo često pospanost i usporenost uma nakon jela rješavamo kavom ili smanjivanjem obroka. Međutim, pokazalo se da tu vrlo veliku ulogu igra vrsta hrane koju konzumiramo te zdravlje crijevne flore.

Dodaci prehrani

Bakterije iz crijevne flore, gdje ih obitava više od 500 različitih vrsta, ne reguliraju samo probavu. Crijevno zdravlje ima utjecaj na raspoloženje i na mozak – jer leđnom moždinom bakterije iz crijeva mogu, a neke to i čine, doputovati te komunicirati izravno s mozgom!

Zato je za dobru koncentraciju i memoriju bitno zdravlje crijeva održavati dobrom prehranom i dodacima prehrani. Probiotik BB-12 obnavlja mikrofloru, a sadrži ga Normia LGG + BB12, uz bakterijske kulture Lactobacillus rhamnosus, LGG® i Bifidobacterium, BB-12®. Probiotici nisu nimalo manje važni, a AHCC®, kojega sadrži Alfabiotik, djeluje zajedno s BB-12® povećavajući otpornosti na upale, akutne i kronične.

Avokado i orasi

Masti, masti, masti! To je ono što mozgu treba! Avokado sadrži mnogo masti, i to onih dobrih, od kojih je razina šećera ravnomjerna, koža vam se sjaji, a mozak ne ostaje gladan. Pun je i antioksidansa, vitamina A, C, E i K. Orasi, za koje znamo da su dobri za srce, također su veoma masni i odlična hrana za bolju koncentraciju i pamćenje.

Alge, morski plodovi, losos, tuna, sardine i haringa

Kad smo već kod masti, omega 3 je nešto što svi znaju da valja konzumirati, no jeste li znali da upravo te kiseline pomažu kod poboljšanja koncentracije i pamćenja u zdravih mladih ljudi?

Lisnato i zeleno

Blitva, špinat, kelj, brokula, kupus, zelena salata, matovilac… Sve što je zeleno, raste iznad zemlje i lisnato iznimno je hranjivo i zdravo, osobito za mozak. No, ono čega je rijetko tko svjestan je da takvih namirnica ne konzumiramo dovoljno! Jedite manje kruha, krumpira i riže, a više zeleni. Neka udio zelenih biljaka bude barem 1 kilogram dnevno, i to začinjenih maslinovim ili kokosovim uljem, jer djeluju antiupalno, um će vam se razbistriti, a mozak bolje pamtiti.

Bobičasto voće

Bobičasto voće prepuno je flavonoida koji su dobri za pamćenje. Primjerice, borovnice su jedna od namirnica iznimno bogatih antioksidansima, vitaminom C i K te vlaknima, a sadrže i galnu kiselinu koja čuva mozak od propadanja i stresa.

Komentiranje je zaključano.

hrana-za-bolju-koncentraciju-i-pamc-enje-ndash-jgl-obitelj