Kako se boriti s jutarnjom mučninom?

Svaka je trudnoća specifična pa tako i jutarnje mučnine ne pogađaju jednako svaku trudnicu. Neke žene jedva ih osjete, a neke do 12. tjedna trudnoće povraćaju po cijeli, cjelcati dan. Riješiti je se ne možete pa, kako je preživjeti?

Mučnina uzrokovana trudnoćom, odnosno hormonalnim i metaboličkim promjenama koje trudnoća donosi tijelu, uobičajena je pojava i klasičan rani znak trudnoće, iako se uglavnom pojavljuje u 6. tjednu trudnoće. Moguće je i ne iskusiti je – ako ste među 15 % sretnica koje u prvome tromjesečju ne povraćaju.

Neke trudnice mučninu osjećaju zbog gladi i niskog šećera, što se – paradoksalno, ali istinito – da jednostavno riješiti: jedite.

Intenzitet jutarnje mučnine varira – od blagog osjećaja nelagode u želucu preko povremenog do vrlo čestog povraćanja. Imajući na umu sveprisutne savjete o uravnoteženoj prehrani u trudnoći, prva i najvažnija stvar – osobito ako povraćate često – ipak je da je najvažnije jesti, a zatim pripaziti da vam je jelovnik uravnotežen. Stoga, ako je bijeli kruh hrana od koje vam se ne povraća, jedite bijeli kruh.

Općenito, pametno je izbjegavati hranu čiji vam miris smeta, a u trudnoći je moguće da će vam svakojaki mirisi početi smetati. Umjesto tramvaja, odaberite šetnju, jer hrana nije jedino na što će vam nos reagirati. Uz to, šetnja kao lagana vježba pridonosi smanjenju mučnine.

Neke trudnice mučninu osjećaju zbog gladi i niskog šećera, što se – paradoksalno, ali istinito – da jednostavno riješiti: jedite. Večera puna proteina usporit će pad šećera u krvi tijekom noći i ublažiti jutarnje mučnine.

Mali, ali česti obroci čine istu stvar – drže razinu glukoze u krvi na visini. A pomažu i kod problema sa žgaravicom, koja je to izglednija što je beba veća. I za mučninu i za žgaravicu tu je Reflustat, koji mehanički sprječava povratak želučanog soka u jednjak.

Ili, još jednostavnije: pijte. Dehidracija može biti uzrok mučnine, a gutljaj vode može spriječiti povraćanje. Ako to ipak ne učini, svakako nosite sa sobom plastične vrećice koje će poslužiti svrsi u slučaju nevolje. Elegantnije je. Čaj od mente ili đumbira također pomaže. Neke trudnice đumbir uzimaju u prahu, dok drugima pak pomažu probiotici, poput Prolifea koji sadrži i vitamine B kompleksa. Vitamin B6 dokazano pomaže kod mučnine, iako istraživanja koja su to dokazala nisu otkrila zašto.

Zašto neke trudnice povraćaju do samog poroda, također se ne zna. Trudnička hiperemeza je stanje koje karakterizira povraćanje tijekom cijele trudnoće, što može biti opasno pa, ako se to događa, svakako se treba obratiti liječniku.

Komentiranje je zaključano.