Kako spremni dočekati vrtićke ozljede?

Novi prostor, ekipa i igračke kakve možda nemaju kod kuće mogu kod vrtićkih mališana stvoriti zanos i oduševljenu jurnjavu koja u konačnici može rezultirati ozljedama. Kako se nositi s njima a da cijeli proces prođe što bezbolnije, donosimo u sljedećim redovima.

Premda je biti roditelj izvor neopisive sreće i veselja, djeca su i velika odgovornost. Biti roditelj svaki dan veoma je zahtjevan, a ponekad i naporan zadatak, stoga nije neobično da roditelji s nestrpljenjem iščekuju odlazak djeteta u vrtić gdje će dijete u okolini vršnjaka imati i i druge izvore interesa, a oni se moći vratiti na posao te biti mirniji znajući da se o njihovu djetetu brine stručno i profesionalno osoblje. No, unatoč tome, dječja igra, neovisno o tome igra li se dijete igračkama ili s drugom djecom, može završiti ozljedama ili bolestima.

Premda su okruženi stručnim osobljem koje budno prati njihovo ponašanje, mališani se ponekad u žaru igre znaju i posvađati, pa čak i potući.

Dijete koje je u interakciji s drugom djecom u riziku je od zaraze zaraznim bolestima. One se mogu prenijeti pasivno ili nasilno. Primjerice, različite viroze prenose se zrakom ili dodirom i kada se djeca samo mirno zajedno igraju. U takvim slučajevima, jedini način da se nosite sa zarazama je da svojemu djetetu konstantno gradite čvrst imunitet pazeći da se zdravo i uravnoteženo hrani te budete odgovoran roditelj i dijete ne šaljete u vrtić kada je bolesno kako ne bi zarazilo druge mališane.

Premda su okruženi stručnim osobljem koje budno prati njihovo ponašanje, mališani se ponekad u žaru igre znaju i posvađati, pa čak i potući. Modrice, ogrebotine, čak i ugrizi također nisu rijetkost kada počnu vrtićki dani. Iako takvi sukobi najčešće nemaju ozbiljne posljedice kad je riječ o dječjim prijateljstvima, infekcije koje mogu nastati tim putem ipak mogu imati ozbiljnije posljedice za njihovo zdravlje. Mikrobi koji su prisutni u usnoj šupljini, bakterije koje se množe u ustima nakon jela i prljavština koja se skuplja ispod noktiju, mogu biti izvor ne tako bezazlenih infekcija. Stoga se od takvih situacija najbolje obraniti razgovorom s djetetom i pravilnom higijenom. Ono što možete napraviti za sebe je oboružati se strpljenjem, razumijevanjem i kompletom prve pomoći.

Pravilna higijena važna je i za sprječavanje nekih drugih bolesti, stoga neka pranje ruku nakon igre na otvorenome bude jedno od prvih pravila dobre higijene koje ćete usaditi svojemu dijetetu. Naime, u pješčaniku koji mnogi vrtići imaju vrebaju razni nametnici i bakterije, a djeca se veoma vole zabavljati na taj način. Lomovi od padova s ljuljački, penjalica i tobogana nešto su što se zaista rijetko događa, kao i sitne otvorene rane koje je potrebno zašiti, ali u takvim se slučajevima morate pomiriti s pridržavanjem uputa liječnika te imati na umu da dijete trebate upozoriti da bude spretnije i opreznije.

U svakom slučaju, prije ili kasnije, sigurno ćete se susresti s nekom od navedenih ozljeda, a ono što vam jedino može pomoći da ih lakše prebrodite je prevencija: to u slučaju vašega djeteta znači čvrst imunitet, oprez i pravilnu higijenu, a kod vas strpljenje i znanje.

Komentiranje je zaključano.

kako-spremni-doekati-vrtike-ozljede-ndash-jgl-obitelj