Upala oka: kako je liječiti?

Primijetili ste da su vam posljednjih dana oči neuobičajeno crvene, a ujutro ih jedva otvarate zbog količine sekreta koji vam se tijekom noći nakupio na kapcima? Možda imate upalu oka. Kako je prepoznati i izliječiti, otkrijte u sljedećim retcima.

Upala oka ili konjuktivtis upala je konjuktive, odnosno očne spojnice, po čemu je ta bezopasna, ali iritantna bolest i dobila ime. Riječ je o upali prozirne, glatke sluznice koja prekriva površinu rožnice i unutrašnjost očnoga kapka. Više je uzroka tome, no najčešći su bakterijske ili virusne upale, a mogu je uzrokovati i alergija, strano tijelo, začepljeni suzni kanalić ili ogrebotina površinskoga sloja rožnice. Ovisno o tome koji je uzrok upale, ona zahvaća jedno ili oba oka, s različitim intenzitetom crvenila i količinom sekreta koji se izlučuje. Međutim, jedino konjuktivitis uzrokovan bakterijama zahtijeva liječenje antibiotskim mastima i kapima, dok će ostali oblici konjuktivitisa uglavnom nestati sami od sebe. Konjuktivitis uzrokovan alergijama nestat će već samim početkom korištenja antialergijske terapije.

Bakterijski konjuktivitis najčešće uzrokuju bakterije koje u oko dospiju zbog nepravilne higijene, a najčešće putem neopranih ruku kojima je zaražena osoba trljala oko. Crvenilo i otečenost očiju te gustoća i količina sekreta koji se izlučuje najizraženiji su upravo kod tog tipa konjuktivitisa, kada sekret koji se izlučuje iz očiju može biti toliko gust i žut da čak nalikuje gnoju.

Ovisno o tome koji je uzrok upale, ona zahvaća jedno ili oba oka, s različitim intenzitetom crvenila i količinom sekreta koji se izlučuje. Jedino konjuktivitis uzrokovan bakterijama zahtijeva liječenje antibiotskim mastima i kapima, a ostali oblici konjuktivitisa uglavnom nestanu sami od sebe.

Kod virusnoga konjuktivitisa sekret je vodenastiji, a crvenilo slabije, no ovaj tip najčešće napada oba oka, s obzirom na to da nastaje zbog obične prehlade ili upale uha. Uglavnom prolazi bez posebne liječničke intervencije nakon tri do pet dana, no kako je, kao i bakterijski konjuktivis, zarazan, važno je da oboljela osoba ne dijeli jastuk ili ručnik s drugom osobom. Ta navika, prilično česta kod partnera i među djecom, može dovesti do toga da terapija antibioticima bude neuspješna jer oboljeli stalno ponovno dolazi u kontakt s bakterijama preko zajedničkih ručnika ili posteljine. Ako vam je propisana terapija kapljicama, svakako pripazite da pipetom ne dodirujete oko kako biste spriječili da bakterije prijeđu na nju pa da ih sa sljedećim ukapavanjem ponovno unesete u oko. Ako u slučaju bakterijskoga konjuktivisa ni nakon pet dana terapije ne primijetite poboljšanje stanja, ponovno posjetite liječnika.

Ostali oblici konjuktivitisa uglavnom prolaze nakon blagoga ispiranja očiju prokuhanom vodom, uz pomoć blazinica ili obične vate. Za čišćenje se može koristiti i razrijeđeni čaj od kamilice koji će imati i umirujući učinak na crvenilo u učima, dok će toplina čaja smanjiti otečenost kapaka. Važno je da pri tom ritualu blazinicom prolazite od vanjskoga prema unutarnjem kutu oka, kako se mogući uzrok konjuktivitisa ne bi zadržao u vanjskome kutu. S obzirom na to da se suzni kanalić nalazi u blizini unutarnjega kuta oka, tekućina iz suznoga kanalića ubrzat će izlučivanje štetnih tvari s ovojnice oka.

Komentiranje je zaključano.

upala-oka-kako-je-lijeiti-ndash-jgl-obitelj