Alergija na sunce – kako si pomoći?

Nakon hladnih zimskih dana i promjenjivih proljetnih pljuskova, lijepo i sunčano vrijeme ono je što većina nas priželjkuje. No, premda je u mnogim slučajevima boravak na suncu iznimno koristan te se preporučuje u liječenju raznih bolesti, kod nekih izlaganje sunčevim zrakam izaziva alergijsku reakciju. Kako si pomoći, odnosno olakšati simptome alergije na sunce, saznajte u sljedećemu tekstu.

I različiti kozmetički tretmani mogu pogodovati nastanku alergijskih reakcija jer njihovim provođenjem na kožu dospijevaju određene kemijske tvari koje mogu alergijski reagirati na sunčevu svjetlost.

Fotoalergija ili tzv. alergija na sunce tip je alergije koji rezultira pojavom crvenkastoga osipa ili mjehurića na manjim ili većim dijelovima kože, što može biti popraćeno i iritantnim svrbežom. Taj tip alergije specifičan je po tome što tijelo sunce ne prepoznaje kao alergen iz okoliša, nego alergijska reakcija nastaje kao posljedica reakcija koje se događaju na koži nakon što je osoba izložena sunčevim zrakama. Postoji nekoliko vrsta fotoalergijskih reakcija, a najčešći oblik je polimorfna svjetlosna erupcija koja se u obliku crvenila sličnom onome kakav nastaje nakon uboda insekata pojavljuje na vratu te pregibima udova.

I različiti kozmetički tretmani mogu pogodovati nastanku alergijskih reakcija jer njihovim provođenjem na kožu dospijevaju određene kemijske tvari koje mogu alergijski reagirati na sunčevu svjetlost. Na primjer, čak i u nekim bojama za kosu ili šamponima protiv prhuti mogu se naći kemijski sastojci koji u kombinaciji sa sunčevom svjetlošću znaju izazvati alergijsku reakciju. Uporaba nekih lijekova također može pogodovati nastanku fotoalergijskih reakcija. Stoga se, ako je u uputama za uporabu lijeka navedeno da se tijekom njegova uzimanja nije preporučljivo izlagati suncu, tih preporuka obvezno treba pridržavati.

Ako ste osjetljivi na sunčevu svjetlost, odnosno već ste prijašnjih godina razvili različite fotoalergijske simptome, najbolje je da sezonu toplijega i sunčanog vremena dočekate spremni za prevenciju takvih reakcija. Izbjegavanje izlaganja suncu, odnosno korištenje zaštitne odjeće i opreme te različitih krema s većim zaštitnim faktorom treba postati neizostavan dio vašega kasnoproljetnog i ljetnog druženja sa suncem. Uz to, tijelo je potrebno pripremiti i iznutra, i to unošenjem hrane bogate antioksidansima i betakarotenom, što također pomaže u preveniranju fotoalergijskih reakcija. Pomoći vam mogu, posebno ako ste svjetlije puti, i dodaci prehrani u kapsulama koji sadrže vitamine A, E i C jer su oni najvažniji za zdravu kožu. Antioksidans koji je u posljednje vrijeme na glasu kao veliki saveznik lijepe kože je astaksantin, a može se pronaći u različitim pripravcima od morskih algi.

No, ako su se simptomi alergije već manifestirali, svakako se morate držati hlada i zahvaćena mjesta tretirati vodom i hladnim oblozima. Ako vas iziritirani dijelovi kože svrbe, nastojte se suzdržati od grebuckanja te uzmite blagi antihistaminik. Pokušajte razmisliti je li moguće da je alergija izazvana konzumacijom nekoga lijeka ili nanošenjem određene kreme te u tom slučaju svakako nastojte otkloniti uzrok same alergije. Ako je alergijom zahvaćen veći dio kože i svrbež se ne smiruje niti nakon uzimanja lijekova, posjetite svojega lječnika i konzultirajte se s njime u vezi s daljnjom terapijom.

Komentiranje je zaključano.