Bojenje kose u trudnoći – da ili ne?

Utječu li sastojci boje za kosu na zdravlje trudnica i razvoj ploda te na koji način, pitanje je koje se u javnosti povlači već desetljećima. Što o tome govore najnovija istraživanja, saznajte ovdje.

Odgovor na pitanje trebate li odustati od bojenja kose ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti, zapravo nije nimalo jednostavan. Ono u vezi s čim se svi slažu je kako je najbolje ipak biti oprezan pa bojenje kose izbjegavati u prvome tromjesečju trudnoće kada je neurološki razvoj djeteta najsnažniji. Razlog takvome razmišljanju o bojenju kose u trudnoći je činjenica da se tijekom postupka bojenja u organizam ipak unosi određena količina potencijalno štetnih sastojaka.

Premda su istraživanja pokazala da tek vrlo velike količine pojedinih opasnih sastojaka koji se nalaze u sintetskim trajnim i polutrajnim bojama mogu imati utjecaj na pravilan razvoj ploda, ako nikako ne želite riskirati, razdoblje trudnoće možete pokušati prebroditi i uz pomoć posebnih šampona koji pripomažu duljemu trajanju pojedine boje.

Kako i u tom posebnom, devetomjesečnom razdoblju doskočiti problemu bojenja kose, a ipak imati lijepu i njegovanu frizuru i boju kose? Tijekom trudnoće pod utjecajem hormona kosa nerijetko nabuja i pojača svoj rast, što iskušenje da napravite nešto novo i drukčije sa svojom frizurom čini još većim.

Ako ste odlučili da ćete ipak bojiti kosu, pokušajte izabrati boje proizvođača koji koriste što više prirodnih sastojaka, primjerice, boje na bazi kane ili pak metode tijekom kojih boja ne dodiruje tjeme te tako ne ulazi izravno u organizam, kao što je metoda izrade pramenova. Premda su istraživanja pokazala da tek vrlo velike količine pojedinih opasnih sastojaka koji se nalaze u sintetskim trajnim i polutrajnim bojama mogu imati utjecaj na pravilan razvoj ploda, ako nikako ne želite riskirati, razdoblje trudnoće možete pokušati prebroditi i uz pomoć posebnih šampona koji pripomažu duljemu trajanju pojedine boje (ako ste već prethodno bojili kosu).

Ako pak želite prirodno potamniti kosu, iskušajte preparate na bazi oraha: još su davnih dana naše bake bojile kosu natapajući je vodom u kojoj su iskuhavale ljuske oraha. Za posvjetljivanje kose možete iskušati razne kućne pripravke na bazi meda, kamilice i limuna, dok uz pomoć pripravaka od cimeta možete postići crvenkaste nijanse. Takav način toniranja kose nije najjednostavniji te zahtijeva određena znanja i vještine, ali je zasigurno zdraviji od bojenja bilo kojim pripravkom koji sadrži peroksid. Osim na promjenu boje, prirodni sastojci imat će i brojna druga blagonaklona djelovanja na vašu kosu i kožu. Oprez je ipak potreban pri korištenju cimeta jer na osjetljivijemu vlasištu može izazvati svrbež.

Prednost prirodnih metoda je i u tome što, nakon što se nekoliko puta ponove, imaju trajan učinak. Stoga, ne ustručavajte se posegnuti za čajem od kamilice te drugim sastojcima koje možete pronaći u svojoj kuhinji te iskušajte prirodne načine bojenja kose. Ako pak svojoj lijepoj, nabujaloj kosi želite dodati samo malo sjaja, posegnite za maslinovim uljem – jednim od najzdravijih preparata iz prirode, koje će, osim sjaja, vašoj kosi podariti i jačinu i hidrataciju, čineći je bujnom, sjajnom i čvrstom.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Dječji bonton