Kako se obraniti od insekata i ublažiti njihove ubode

Tijekom ljetnih mjeseci izloženi smo povećanom riziku od uboda različitih insekata kao što su pčele, ose, stršljenovi i komarci. Kako biste izbjegli neugodne simptome nakon uboda, važno je znati kako se obraniti od njih te ublažiti reakciju ako dođe do kontakta.

Toplije doba godine vrijeme je kada su insekti – kao životinje koje koriste toplije vrijeme za aktivan život i fazu razmnožavanja – najprisutniji. Rascvjetalo proljeće i njegova kišna razdoblja probudili su pčele i komarce, da bi laganim dozrijevanjem voća aktivnije i uočljivije postale i ose, a ponekad i stršljenovi. Ubodi insekata, osim u slučaju ugriza ili uboda stršljena koji je najveći i najopasniji od spomenutih, uglavnom se saniraju bez liječničke intervencija. 

Međutim, ako je netko alergičan na otrov koji ti insekti ispuštaju pri ugrizu ili ubodu, može doći do ozbiljne alergijske reakcije koja vrlo često zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, a može dovesti čak i do smrtnog ishoda (npr. u slučaju višestrukoga ugriza stršljena). Kako do toga uopće ne bi došlo, potrebno je izbjegavati pojedine situacije i mjesta. Pripazite dok vani ili na plaži jedete voće ili sladoled, njihovi mirisi i slatkoća privlače pčele i ose, kako vas ili vaše dijete ne bi slučajno ugrizli za usnu ili neki drugi dio lica. Ako ih spazite i vidite da lete prema vama, ostanite što mirniji i nemojte panično mahati jer ćete ih time uznemiriti i uspaničiti pa su veće šanse da vas ugrizu. Posebno budite oprezni kada ste u blizini površine na kojoj ima trulog voća ili se nalazite neposredno ispod voća koje zrije (loza na balkonu, stablo u voćnjaku). Izbjegavajte sjenovita i zapuštena mjesta gdje se ose često znaju gnijezditi. Važno je znati da, za razliku od komaraca, ose, pčele i stršljenovi nemaju primarni interes za čovjeka, niti mu žele nauditi, već su uglavnom zainteresirani za mirisne i slatke obroke koji su često u njegovoj blizini. U slučaju uboda prislonite hladni oblog, a ako je reakcija jača, potražite medicinsku pomoć.

Za razliku od njih, komarčev primarni interes je čovjek kao objekt hranjenja, odnosno čovjekova krv. Neugodni plikovi koji svrbe na koži poslije njegova uboda nastaju kao reakcija na tvar koju je komarac pri ubodu ispustio u čovjekov organizam kako mu se krv ne bi zgrušavala dok je on usisava svojim rilom. Poznato je da komarci vole sjenovita mjesta te da su aktivniji u večernjim satima. Ne vole suviše intenzivne mirise pa vam u zaštiti može pomoći miris zapaljenog taloga kave ili pak zaštitne svijeće citrusnog mirisa koje tijekom sagorijevanja ispuštaju kemijske supstance koje tjeraju komarce. 

Zaštitu možete potražiti i u obliku različitih preparata koji se nanose na kožu. Linija dr. Bezz sadrži proizvode preventivnog karaktera u različitim oblicima aplikacije, ali i proizvode koji će vam pomoći ako vam se ipak kakav komarac uspije prišuljati i ugristi vas. Proizvodi su nježnog djelovanja, ugodnog mirisa te sigurni za djecu i osobe s osjetljivom kožom jer su dostupni i u varijantama koje su njima posebno prilagođene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-obraniti-od-insekata-i-ublaiti-njihove-ubode-ndash-jgl-obitelj