Sipe sa škalonjom i žličarima

Osim što sipa i njezino crnilo omogućuju pripremu posebno ukusnog crnog rižota, sipe je „po domaću“ moguće spremiti na bezbroj načina. Njeno se meso može peći na gradelama, pripremiti kao fini šugo ili brudet, ali i sušiti, kako se nekada njeno meso čuvalo za zimu. Samo crnilo sipe može se iskoristiti i za pripremu tjestenina, njoka i tijesta za kruh specifične crne boje. Crne bisere Jadrana mi smo ovoga puta spojili sa škalonjom (ljutikom) i domaćim žličarima, a uz dodatak domaćeg maslinovog ulja i dobrog bijelog vina, na stolu je za čas vrhunski mediteranski ugođaj!

Sastojci za šugo

Za 4 osobe

  • 1 kg svježih sipa
  • 0,5 kg škalonje (ljutike)
  • Maslinovo ulje
  • Sol 
  • Papar
  • Vino

Sastojci za žličare

  • 500 g brašna
  • Žlica maslinovog ulja
  • Sol
  • Voda 

Receptura

Sipe očistite tako da crnilo sačuvate. Izrežite sipe na trake širine 1 cm i dužine 3-4 cm. Škalonju očistite i narežite na dužinu isto kao i sipe. U široki lonac stavite maslinovo ulje i na hladno ulje dodate sipe i škalonju. Izmiješajte i pustite da se zagrijava. Nakon pola sata dodajte prethodno otopljeno crnilo te sol i papar. Ukupno se kuha oko sat vremena. Deset minuta prije kraja dodajte čašu bijelog vina.
Umiješajte žličare ručno, dodajući sastojke i vodu do postizanja smjese koja se lijepo nita u posudi. Zakuhajte vodu s malo soli. Radite žličare sa žlicom, ne veće od 4 cm. Kad isplivaju – izvadite ih, ujedinite sa šugom i sljubite na laganoj vatri par minuta. Prije serviranja dodajte još žlicu, dvije maslinovog ulja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sipe-sa-kalonjom-i-liarima-ndash-jgl-obitelj