Razvojne igre s bebom od sedmog do devetog mjeseca

Igra nije samo zabava, nego i put učenja koji na učinkovit način razvija dječji mozak i osjetila. Pritom, naravno, treba pripaziti da je igra poticajna i primjerena dobi djeteta. Zanima li vas kojim aktivnostima zabaviti i potaknuti na istraživanje mališane u dobi od sedam do devet mjeseci, nastavite čitati jer vam donosimo nekoliko izvrsnih prijedloga!

Za bebe od sedam mjeseci

Igra skrivača

Igra skrivača razvija spoznaju da stvari mogu biti i tamo gdje ih ne vidimo ili ne očekujemo. Zakloniti možete svoje lice ili djetetovu najdražu igračku, a poslužite se bilo kakvom prozračnom tkaninom. Šal ili maramu možete prebaciti i preko djetetove glavice, a čim je odmakne, oduševljenju neće biti kraja. Skriti možete i igračku koja ispušta zvuk te tako razvijati djetetovu sposobnost istraživanja. 

Igre uz brojalice

U dobi od sedam mjeseci djeca razvijaju afinitet prema zvukovima te počinju razlikovati niske od visokih tonova. Stoga je to pravo vrijeme za pjesmice i brojalice. Brojalice pomažu kod djeteta razviti osjećaj za ritam, a uparite li ih s dodirom bebinih prstića, glave, trbuščića, ušiju, obraza i nosa, razvijate svjesnost o različitim dijelovima tijela te djetetu olakšavate njihovo prepoznavanje i učenje o njima.  

Za bebe od osam mjeseci

Oponašanje

Pokažite djetetu kako da složi baby kocke i kako da ih pospremi u kutiju, svaki put kad se udaljavate ili kada vam odlaze gosti, pozdravite uz zamah rukom i riječi pa-pa ili oponašajte glasanje životinja koje pokazujete jednostavnim slogovima poput vau-vau koje će dijete brzo “pokupiti’’. Tako, osim fine motorike ruke i šake, razvijate i djetetov govorni aparat, učite ga prepoznavanju životinja te urednosti i socijalnim vještinama.

Dam ti, daš mi

Postavite li djetetu nešto u dlan te mu to uzmete uz poljubac i pohvalu što vam je vratilo, razvijate svjesnost o dijeljenju stvari i sprječavate potencijalne buduće tantrume zbog toga. Osim toga, dopustite li mu da predmet neko vrijeme zadrži i istodobno mu ponudite novi, razvijate mu motoriku i ravnotežu (uz preduvjet da je usavršilo premetanje predmeta iz ruke u ruku). 

Za bebe od devet mjeseci

Sortiranje 

Za tu igru poslužiti vam mogu voće, povrće, kocke, čarapice, dudice, lončići i druge igračke. Sortirati ih možete po smislu ili boji. Jednom će to biti kockasti predmeti, drugi put oni kružnog oblika, a treći put samo žuti. Važno je da pri sortiranju djetetu svaki put objasnite što radite uz ponavljanje ključne riječi poput žuti kako biste razvili prepoznavanje. 

Lutkarska predstava

U dobi od devet mjeseci djeca počinju razumijevati jednostavne priče, a najbolji način da ih zainteresirate za tu vrstu zabave su lutke koje se navuku na ruku. Oživite ih pjesmom, plesom, različitim intonacijama i pokretima uz petominutne priče s jednostavnim vokabularom te, osim zabave, potaknite i koordinaciju oka te razvoj mašte. U priču, osim kupovnih, možete uvrstiti i lutke koje ste sami izradili pomoću rukavica ili čarapa na koje su našivene ili nacrtane oči, nos, usta i uši. 

Bebama možete ponuditi hrpu svakodnevnih predmeta različite teksture i oblika, a kako uz malo kreativnosti zabaviti i novim radnjama podučiti mlađe od sedam mjeseci, pročitajte ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

razvojne-igre-s-bebom-od-sedmog-do-devetog-mjeseca-ndash-jgl-obitelj