Kako se nositi s manjkom sna

E, to je najvrjednije pitanje u svijetu roditeljstva. S manjkom sna teško se nositi jer san je naša fiziološka potreba. Ipak, bebe to ne znaju niti vas ikad pitaju jeste li umorni. Kada beba dođe, prvih nekoliko mjeseci budite spremni na malo sna. Premalo.

Kako se pripremiti

Na manjak sna nije se moguće u potpunosti pripremiti niti se san može akumulirati. Prije nego što mi se sin rodio, stalno su mi govorili “naspavaj se dok možeš” i bilo bi super da sam mogao san spremiti u neke teglice pa da ga imam za poslije. Ipak, možete se informirati o tome što je “power naps” i kako se naspavati u više kraćih intervala.

Što ako beba nikad ne spava?

Izreku “spavati kao beba” izmislio je netko tko bebe ne poznaje. Bebe spavaju u nekim nama nepoznatim intervalima od 15 minuta pa do tri sata, nekoliko puta dnevno. Postoje bebe koje ne znaju same zaspati te se bude svakih sat vremena i čekaju da ih ponovno uspavate. To je bio naš slučaj.

U tim trenucima bilo je veoma teško nositi se s manjkom sna jer bebini kratki intervali sna nisu dopuštali naš odmor. Upravo kad on zaspi, mi legnemo, a čim utonemo u san, eto njega opet. I tako cijelu noć i cijeli dan. Ta faza može trajati od nekoliko dana do nekoliko godina, zato se dobro informirajte o dječjem spavanju da znate što možete očekivati i što činiti.

Važno je ostati smiren

Kad konstantno malo spavate, postajete vrlo nervozni. Pronađite utjehu u partneru ili partnerici jer njima je teško kao i vama. Spavajte u smjenama i neka vam na umu uvijek bude da će to sve proći jednoga dana. Možda vam se u tom trenutku čini nemogućim, ali – proći će.

Moja iskrena preporuka su videoaplikacije preko kojih možete pogledati film ili seriju, kad već ne spavate. Naravno, nakon nunanja i hranjenja. Izvucite iz takvih situacija ono pozitivno, a to je da sigurno nećete prespavati njihovo odrastanje.

Komentiranje je zaključano.