Kako se izboriti sa zatvorom

Urednu probavu i redovito obavljanje “velike nužde” nikako ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo jer zanemarena konstipacija dovodi do pojave hemoroida, rektalnog krvarenja, divertikulitisa te oštećenja mišića zdjelice kao posljedice naprezanja pri pokretanju crijeva. Stoga, ako crijeva praznite manje od triput tjedno, vrijeme je da se pozabavite svojim životnim navikama, vratite tijelo u ravnotežu i opet počnete uživati u omiljenim aktivnostima.

Zbog čega dolazi do zatvora?

Zatvor stolice definira se kao izostanak urednog pražnjenja crijeva, a javlja se zbog premalo kretanja, neadekvatne prehrane te kod uzimanja određenih suplemenata ili lijekova. Osim toga, ponekad je uzrokovan i drugim stanjima organizma kao što su trudnoća ili poremećaji u radu štitnjače. 

Do nemogućnosti obavljanja nužde dolazi ako djelomično probavljena hrana predugo ostane u debelom crijevu zbog presporog kretanja. Pritom se apsorbira previše vode, što rezultira tvrdom stolicom koja teško prolazi kroz analni otvor. 

Kada je vrijeme za uzbunu?

Osim očitih znakova, suhe i tvrde stolice te osjećaja nedovoljnog pražnjenja, na probleme s konstipacijom upozoravaju i grčevi u trbuhu, nadutost, mučnina, žgaravica te osjećaj punoće i pritiska u rektumu. Ako primijetite neke od tih simptoma i promjene u radu crijeva, reagirajte odmah i ne čekajte da se privremena situacija pretvori u dugotrajan problem. 

Kako si pomoći?

Blagu do umjerenu konstipaciju uz malo je truda moguće prevenirati bez liječničke intervencije, i to jednostavnom promjenom određenih životnih navika – a one počinju u kuhinji. Vode bi trebalo piti više, kave i alkohola manje, a jesti češće, i to manje obroke sastavljene od namirnica bogatih vlaknima. Dnevni minimum koji bi trebalo zadovoljiti su dvije litre vode i 30 grama vlakana. 

Orašasti plodovi, grožđice, bobičasto voće, marelice, suhe šljive, mekinje, grah, leća, slanutak, zob, ječam i raž obiluju topivim i netopivim vlaknima koja pozitivno utječu na konzistenciju stolice te njezin brži i lakši prolaz kroz debelo crijevo. 

U toj misiji pomaže i redovita tjelovježba od minimalno 15 do 20 minuta dnevno te stvaranje pozitivne toaletne rutine. Pritom je važno dati si vremena te obratiti pozornost na način sjedenja na zahodskoj školjci. Blago nagnut položaj s koljenima iznad razine kukova olakšava pražnjenje crijeva, ali i održavanje zdrave crijevne mikroflore. 

Idealnu ravnotežu bakterija u crijevima, osim konzumacijom kefira, jogurta, kiselog kupusa i krastavaca, uspostavite i uzimanjem kvalitetnih dodataka prehrani. Prolife kapsule obiluju dobrim bakterijama i mikroorganizmima prirodno prisutnim u crijevima te sadrže kompleks vitamina B koji jača imunosni sustav. Sigurne su za uporabu i kod ljudi alergičnih na gluten i onih na antibiotskoj terapiji te idealne za svakodnevno korištenje. 

Za kraj, treba naglasiti kako univerzalno rješenje za probleme sa zatvorom ne postoji jer je svaki organizam različit, što znači da je i probava kod svih drukčija. Ipak, jedno je sigurno: prevencija je najbolji lijek. Stoga u planer upišite vrijeme za sebe, skuhajte si nešto domaće i fino te se opskrbite kvalitetnim dodacima prehrani poput Prolife kapsula sa živim bakterijskim kulturama i kompleksom vitamina B. Pobrinete li se za sebe, i vaša crijeva bit će vam zahvalna!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-izboriti-sa-zatvorom-ndash-jgl-obitelj