Tri razloga zašto je samoća poželjna

Samoću mnogi povezuju s usamljenošću, zbog čega je doživljavaju zastrašujućom. Ipak, ta dva stanja umnogome se razlikuju. Sa socijalnog aspekta gledano, samoća nam, za razliku od usamljenosti koja proizlazi iz nemogućnosti ostvarenja smislenih socijalnih odnosa, nije nametnuta. Stoga samoća spram usamljenosti nije niti bolna niti neugodna. Dapače, vrlo je dobra i korisna, a evo i zašto. 

Jača samopouzdanje

Daleko od tuđih očiju, mišljenja, očekivanja i propitkivanja pruža nam se prilika koncentrirati se na sebe, vlastite želje i potrebe. Tek nekoliko minuta dnevno u tišini i razmišljanje o ljudima i situacijama s kojima smo se suočili taj dan pomaže nam shvatiti tko smo zaista i što želimo. Kad to znamo, lakše ćemo postaviti granice u komunikaciji s drugima, bolje odrediti životne prioritete i prema njihovu ostvarenju kročiti s više samopouzdanja.  

Potiče pozitivne emocije

Duga topla kupka, vrijeme provedeno u šetnji ili na kakvoj kreativnoj radionici dovest će vaše misli u red, olakšati napetost i vaš unutarnji svijet ispuniti skladom. Osim što puni baterije, uživanje u malim “solo” ritualima potiče tijelo da proizvodi više endorfina. Zbog toga biste mogli osjetiti kako vas u jeku samoće zapljuskuje val inspiracije, entuzijazma i želje za novim iskustvima, što potiče daljnji rad na sebi i povezivanje s ljudima sličnih interesa.  

Razvija emocionalnu inteligenciju

Čovjek se može osjećati usamljeno i kada je okružen ljudima, stoga je važno graditi veze na dubljoj razini. Kako bismo istinski razumjeli druge ljude i učinili da se osjećaju ugodno u našemu društvu, prijeko je potrebno biti svjestan svojih želja, potreba, emocija i načina na koje one utječu na naše ponašanje. Ta sposobnost preduvjet je koliko osobnog, toliko i poslovnog uspjeha jer izravno utječe na motivaciju, empatiju, sposobnost rasuđivanja i upravljanja stresom – vještine koje se danas izuzetno cijene na radnome mjestu. 

Uz sve dulje radno vrijeme i sve više obveza, izdvojiti vrijeme za sebe danas je postalo luksuz. Ipak, benefiti osamljivanja su brojni koliko za osobni rast, toliko i za profesionalni napredak, stoga biste povremeno zaista trebali pronaći tih pet minuta samo za sebe. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Kako se izboriti sa zatvorom
Sljedeći članak
Fit krafne
tri-razloga-zato-je-samoa-poeljna-ndash-jgl-obitelj