Fit krafne

Veljača je vrijeme maškara i mjesec u kojem rijetko tko odoli omiljenoj karnevalskoj poslastici – krafnama. Prema tradicionalnoj recepturi, krafne se trebaju peći u dubokom ulju, što nije najzdravija opcija. Zato ove godine isprobajte jednako ukusnu fit verziju bez ulja, iz pećnice.

Priprema je jednostavna, no važno je da svi sastojci budu sobne temperature, pogotovo jaja i mlijeko.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 60 g bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu
  • marmelada ili čokolada za punjenje

Krafne su napravljene od dizanog tijesta, pa je prije svega potrebno pripremiti kvasac. To napravite na sljedeći način: Kocku svježeg kvasca razmrvite u 100 ml mlijeka. Dodajte jušnu žlicu šećera. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne kroz 10-ak minuta. Nakon što se kvasac aktivirao, možete umijesiti tijesto za krafne.

Priprema:

  • U zdjelu stavite brašno i u udubinu u sredini izlijte tekućinu s kvascem.
  • U zdjelu ubacite šećer, vanilin šećer, sol, koricu limuna, ulje, ostatak mlijeka i žumanjke.
  • Mijesite mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele i nastavite ga mijesiti rukama.
  • Kad ste tijesto dobro izmiješali, ostavite ga na toplom mjestu sat vremena da se digne.
  • Kad se tijesto diglo, podijelite ga na više dijelova i oblikujte male krugove. Krugove položite na papir za pečenje kojim ste obložili pleh.
  • Krafne napunite omiljenim nadjevom.
  • Napunjene krafne ostavite na toplom pola sata.
  • Prije pečenja ih premažite s malo žumanjka.

Pećnicu zagrijte na 180°C i krafne pecite pola sata.
Kad su krafne lijepo pečene, posipajte ih šećerom u prahu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fit-krafne-bez-ulja-iz-penice-ndash-jgl-obitelj