Ugljikohidrati – krivci pretilosti. Mit ili istina?

Definicija pretilosti vrlo je jednostavna: riječ je o masti koja se u tijelu taloži kada unosimo znatno više kalorija nego što ih potrošimo. Nekad se debljinu pripisivalo pretjeranom unosu masti životinjskog porijekla, a danas su ulogu dežurnoga krivca preuzeli ugljikohidrati. No, jesu li oni doista jedini krivci za neželjeni višak na trbuhu i bokovima?

Važan izvor energije

Baš poput masti i proteina, i ugljikohidrati su tijelu prijeko potrebni jer su glavni izvor energije za sve vitalne organe i mišiće, uključujući mozak. Međutim, to vrijedi samo za složene ugljikohidrate koji se kriju u industrijski neobrađenoj hrani: cjelovitim žitaricama, povrću, zobenim pahuljicama, leći, kvinoji, batatu itd.  

Problem je što složene ugljikohidrate u organizam unosimo znatno manje od onih rafiniranih koji se na mala vrata provlače posvuda: zašećereni cornflakes za doručak, hamburger ili pizza za ručak, peciva i slatkiši u međuobrocima… I tako iz dana u dan, što rezultira golemim količinama energije koju ne možemo potrošiti pa se samo skladišti, i to u vidu nepoželjnih masti. 

Umjerenost je ključ

U borbi s viškom kilograma mnogi se okreću dijetama koje se baziraju na izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane. Međutim, treba znati da je manji broj na vagi tako postignut optička varka jer je uvjetovan tek izlučivanjem velike količine vode iz tijela koja se oslobađa zbog prisilnoga trošenja glikogenskih rezervi.  

Za postizanje optimalne tjelesne težine ugljikohidrati su itekako potrebni. Trik je pak jesti ih u pravo vrijeme i na pravi način. Organizmu najbolje sjedaju ujutro i dva sata prije treninga, a treba ih jesti tako da pokriju 50 do 60 posto naših energetskih potreba (s tim da udio jednostavnih šećera ne prelazi više od 10 posto unosa). 

Dakle, za vitku liniju i zdrav organizam ništa iz prehrane ne treba izbaciti; potrebno je bijelo tijesto, rižu, slatkiše, grickalice i gazirana pića konzumirati povremeno, a na dnevnoj bazi zamijeniti ih namirnicama koje obiluju prirodnim dijetalnim vlaknima

Ipak, nemojte ni s njima pretjerivati jer organizam ničega ne trpi previše. U dane pak gurmanskoga zanosa nakon čega se mučite s nadutošću, probavnim problemima i žgaravicom, olakšanje pronađite u Reflustat oralnoj suspenziji. Alginati i karbonati dobitna su kombinacija za nadraženu sluznicu želuca i u tren će oka ugasiti požar izazvan problematičnom hranom. Probajte. Zahvaliti nam možete i poslije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Fit krafne
ugljikohidrati-x2d-krivci-pretilosti-mit-ili-istina-ndash-jgl-obitelj