Kako razlikovati nervozu od dojenačkih kolika

Iako kolike ne utječu na samo zdravlje novorođenčeta, uvelike otežavaju prve dane (tjedne) – kako bebi, tako i roditeljima. Još ako se tijekom večeri pojavi i nervoza, roditelje čeka pravi posao. Kako biste znali je li riječ o kolikama ili samo nervozi, važno je prepoznati pokazatelje koji upućuju na to. 

Što su dojenačke kolike i kako ih prepoznati?

Riječ je o obrascu ponašanja djeteta u ranom dojenačkom razdoblju koji se prepoznaje po epizodama plača i/ili razdražljivosti djeteta koje nastaju kao posljedica pojavljivanja boli u predjelu trbuha, odnosno crijeva. Takvo ponašanje traje više od tri sata na dan, ponavlja se tijekom najmanje tri dana u tjednu, a obično prestaje u dobi od oko tri mjeseca. Magična brojka tri, zar ne? Procjena je da se kolike javljaju u oko 5 do 25 posto dojenčadi. Za sve buduće i novopečene roditelje, važno je napomenuti da neugodni grčevi, kao i nervoza kojom su obično popraćeni, zapravo nisu pokazatelji bolesti kod bebe. Neugodne tegobe obično su najizraženije oko šestog do osmog tjedna, nakon čega postupno posustaju i – u pravilu – u potpunosti prestaju negdje oko navršenoga trećeg mjeseca života. 

Ono što je pomalo šokantno je činjenica da do dana današnjega medicina i dalje nema odgovor na pitanje što je uzrok pojave grčeva kod tek rođenih beba. Postoje razne teze o tome što bi mogao biti uzrok nastanka kolika – od nezrelosti probavnog trakta, slabije aktivnosti enzima za probavu mliječnog šećera do neuspostavljenog dnevnog ritama.

Svaki roditelj barem je jednom pomislio “kad bi mi samo mogao/mogla reći što ti smeta”, no kako bebe nemaju dar govora u tim prvim mjesecima, plač je krucijalan način na koji vaša beba komunicira s vama.

Ako dijete plače bez jasnog povoda, često visokim glasom i teško se umiruje, čak i kad ga uz uzmete u naručje, vrlo vjerojatno ima kolike. Uz plač često ide i privlačenje nožica, što podsjeća na grčenje te učestalo vjetrenje. Grčeve možete prepoznati i po vremenu kad nastaju – najčešće se javljaju u popodnevnim satima i kasno uvečer, ali i nakon obroka. 

Kako prepoznati večernju nervozu?

Na prvu, dječja nervoza može izgledati vrlo slično kao i simptomi grčeva, ali glavna razlika je činjenica da uglavnom prestane kad ispunite onu “želju” koju u tom trenutku izražava vaša beba. Bebin živčani sustav još nije razvijen i treba mu vremena, zato je sasvim normalno da bebe plaču i budu nervoznije, osobito uvečer prije spavanja kada mozak mora obraditi sve informacije koje je prikupio tijekom dana. Nervoza je prirodna i normalna pojava, stoga budite uz svoju bebu, mazite je, nosite na rukama dok se ne umiri, pjevajte joj pjesmice ili pustite bijeli šum. Smanjite vanjske podražaje (svjetlo, zvukove), dojite u pokretu, promijenite pelenu ili pak nakratko promijenite okolinu, izađite u šetnju. 

Glavna razlika između kolika i nervoze i kako ih se riješiti

Nekada ćete se jednostavno morati osloniti na svoj instinkt. Nervozne bebe najčešće će tražiti mnogo pozornosti tijekom dana, često se buditi, često zahtijevati hranjenje te da ih držite u rukama, dok će druge spavati cijeli dan i dobar dio noći kao anđelčići. To ne znači da ste dobili “tešku” bebu, već bebu koja ima svoj karakter i potrebe u toj dobi. Kao što nisu svi ljudi isti, tako ni sve bebe nisu iste pa je važno da budete tu za njih, da se osjećaju sigurnima te da su njihove potrebe zadovoljene. 

Beba će vam jasno dati do znanja odgovara li joj vaša metoda, tako da ih je najbolje isprobati više dok ne pronađete onu koja i bebi i vama najbolje odgovara. Ako vam instinkt govori da je beba u bolovima zbog grčeva, možete joj pomoći na razne načine. To uključuje ritmično njihanje, nošenje u uspravnom položaju, masažu trbuha u smjeru kazaljke na satu ili simulaciju vožnje biciklom bebinim nožicama, što će potaknuti oslobađanje plinova iz crijeva, umirujuće pjevanje ili pak povijanje djeteta, čime se oponaša položaj djeteta u maternici (swaddle)… Uz sve te tehnike, spas kod pojave grčeva potražite i u probiotičkim Normia baby kapima. Zahvaljujući odabranim kulturama koje su prirodno prisutne i u majčinu mlijeku, pomoći će kod dojenačkih grčeva, proljeva, za vrijeme primjene antibiotika te općenito za jačanje imunološke obrane crijeva, kao i cijelog organizma. 

Ako, usprkos svim vašim naporima, bebu ipak ne možete umiriti, svakako se konzultirajte s pedijatrom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-razlikovati-nervozu-od-dojenakih-kolika-ndash-jgl-obitelj