Svi benefiti joge

Joga je prikladna za sve uzraste jer izgrađuje mišiće, razvija snagu, fleksibilnost i izdržljivost, a svaki se pokret može izvesti u bezbroj varijacija. Pročitajte koje su njezine osnovne prednosti.

Vitalna kralježnica i pokretljivi zglobovi 

Izvođenjem joge povećava se pokretljivost kralježnice i zglobova jer pokreti i položaji pri izvođenju asana izlažu zglobove i kralježnicu cijelom rasponu pokreta. Time se ujedno potiče izmjena hranjivih tvari, što sprječava trošenje diskova, hrskavice i ligamenata. 

Snažne kosti i izgrađeni mišići 

Cilj joge je razviti snagu, fleksibilnost i izdržljivost. To zahtijeva zadržavanje poze, što je korisno za izgradnju mišića. Čak i jednostavne asane poput “psa koji gleda dolje” istodobno jačaju trbušne mišiće koji podupiru kralježnicu i dijelove tijela izložene osteoporozi poput ruku i ramenog obruča. 

Jak imunitet 

Meditacija snižava razinu stresa, a pažljivi prijelazi iz pokreta u pokret potiču kontrakcije mišića, što pridonosi drenaži limfe. Tako se stanični otpad i štetne stanice ne zadržavaju u organizmu, a s obzirom na to da je limfa bogata stanicama imunološkog sustava, organizam je jači u borbi s infekcijama.   

Zdravo srce 

Tehnike pranayama disanja pri kojima udisaj i izdisaj traju do pet sekundi ili dulje, snižavaju krvni tlak za 20 posto, a razinu hormona stresa za čak 80 posto! Nadalje, otkucaji srca postaju redoviti i ujednačeni, čime se povećava unos kisika u organizam. Sve to dugoročno jača srčani mišić i smanjuje vjerojatnost srčanog udara.  

Pojačani fokus i koncentracija 

Tehnike kojima je fokus na izvođenju pokreta u kombinaciji s vježbama kontroliranog disanja jačaju koncentraciju te potiču rast veza među neuronima, što poboljšava radnu memoriju i multitasking. Pritom se otpušta loša energija, što sprječava razvoj stresa koji smanjuje hipokampus. 

Bolji san 

Joga povećava dotok krvi žlijezdama od vitalne važnosti poput hipofize, štitnjače i gušterače, dok produljeno disanje potiče relaksaciju. Sve to pomaže uspostaviti ravnotežu misli i emocija te potiče izlučivanje serotonina. Upravo je stoga joga idealna aktivnost za opuštanje tijela i relaksaciju uma prije spavanja.  

Kako bi tijelo ostalo u harmoniji, a san čvrst i neprekinut, unatoč zagrijanim i klimatiziranim prostorima, pomoći može i Aqua Maris Talasoterapija, sustav za ispiranje nosa i sinusa. Morska sol i eterična ulja mirte i smilja nježno odstranjuju višak sluzi iz nosa i čiste sinuse uz blagu masažu sinusnih živčanih završetaka. Savršena priprema za zasluženi odmor, zar ne? 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

svi-benefiti-joge-ndash-jgl-obitelj