Tjedan glaukoma – zaštitite se od “tihog kradljivca vida”

Glaukom je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, zbog kojega je vid dosad izgubilo više od 5 milijuna ljudi. Preventivni oftalmološki pregledi jedini su način za otkrivanje nastanka glaukoma. Ususret Svjetskom tjednu glaukoma – koji se obilježava ovaj tjedan, od 6. do 12. ožujka – donosimo vam neke od najvažnijih informacija o prevenciji tog oboljenja.

Kako nastaje glaukom i koje su rizične skupine 

Do razvoja glaukoma dolazi zbog porasta očnog tlaka kao posljedice otežanog protoka ili pojačanog stvaranja očne vodice. Ta progresivna bolest očnog živca vid uništava polako i neprimjetno, uzrokujući udubljenje papile očnog živca i sužavanje vidnog polja. U početku asimptomatski, “tihi kradljivac vida”, pogađa oba oka istodobno, a u jednom je oku obično više izražen. Manifestira se visokim očnim tlakom, ali uglavnom ostaje neprepoznat s obzirom na to da za 40 posto ljudi oftalmološki pregled nije zdravstveni prioritet.   

Iako dva posto oboljelih čini populacija starija od 40 godina, glaukomu su podložne sve dobne skupine. Posebno rizična skupina su osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom, povišenim krvnim tlakom, dijabetesom, hipotireozom i ozljedama oka. 

Kako navodi prof. Mia Zorić Geber, dr. med. iz Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatska je već godinama prepoznata u svijetu kao mala zemlja s najviše raznovrsnih aktivnosti povezanih s informiranjem javnosti o glaukomu, i to u mnogim svojim gradovima. Sve aktivnosti usmjerene su, dakle, na informiranje javnosti o glaukomu i čimbenicima rizika, s naglaskom na važnost redovitih pregleda te njegova ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja.

Kako spriječiti nastanak glaukoma

Urođen ili stečen, jednom kada glaukom ošteti očni živac, nema natrag. Kako bi se šteta na vrijeme prevenirala, a tijek bolesti usporio, važno je napraviti kompletan oftalmološki pregled. Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom oftalmologa koji jedini može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome te bolesti i prepoznati rizične čimbenike.

Liječenju se uvijek pristupa individualno, a terapija se određuje ovisno o stupnju oštećenja, visini očnog tlaka i dobi pacijenta. Prva linija obrane uglavnom su kapi za snižavanje očnog tlaka, a tek izostanak rezultata te terapije rezultira laserskim tretmanom ili kirurškom operacijom. 

Svjestan važnosti prevencije glaukoma, JGL je prošle godine prvi u Hrvatskoj proveo besplatno mjerenje očnog tlaka i suhoće oka u ljekarnama širom zemlje, a ove je godine u planu širenje projekta i u Hrvatskoj i u regiji.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Svi benefiti joge
tjedan-glaukoma-x2d-zatitite-se-od-tihog-kradljivca-vida-ndash-jgl-obitelj