Kako prvašićima olakšati prve dane u školskim klupama

Prvi dani škole stresni su jer zahtijevaju od djece prilagodbu na sasvim novu okolinu i nove aktivnosti. Stoga budite strpljivi, imajte razumijevanja te pročitajte na što sve trebate obratiti pozornost.

Ključno je da djetetu prvi školski dani budu što vedriji, radosniji i ugodniji kako bi razvilo što pozitivniji odnos prema učenju i školi. Istina je da domaći sustav školstva vapi za poboljšanjima, no vaš je primarni zadatak pomoći svome djetetu da se snađe u postojećemu!

Za početak, od polaska u školu, odnosno od prvoga dana napravite pravu malu svečanost. Za tu prigodu imate pravo na slobodan dan – iskoristite ga! Samo se jednom prvi put polazi u školu i to svakako vrijedi obilježiti, i to u dogovoru sa svojim djetetom.

Nikako nemojte zaboraviti da u dnevnome rasporedu vašega mališana mora biti mjesta za igru, TV, i internet.

Učinite li to na način koji odgovara i djetetu i vama, dijelite i odgovornost i zabavu, a to je lekcija koja će vam tijekom daljnjega školovanja itekako dobro doći. Hoćete li otići u šetnju usred radnoga dana, na kolače u rano jutro, okupljanje s prijateljima prvašićima ili posjet ZOO-u, ovisi o vama i vašim prvašićima. Ne mora biti ništa veliko – samo mora biti svečano i veselo!

Jednako tako, važno je i da se dijete iz škole vrati u ugodno okružje doma. Pustite ga da se presvuče, najede i malo odmori, ali svakako saznajte kako je bilo. Prepričavanje dana omogućuje djeci da se rasterete. No, da biste dobili punu informaciju, postavljajte prava pitanja. Primjerice – kako si se svidjela matematika; jesi li stekao nekog novog prijatelja koji te podsjeća na nekoga iz vrtića; što je učiteljica danas napravila, a što vas je nasmijalo… Ako se dijete požali na probleme, saslušajte ga i umjesto da počnete odmah kritizirati sustav, razgovarajte o tome što biste mogli napraviti da se situacija poboljša.

Da bi dijete bilo spremno suočiti se s novim školskim danom, mora se odmoriti. Spavanje također oslobađa od stresa, stoga nakon škole, umjesto kući, odite vani, šetati, voziti bicikl ili role – nešto što će djetetu omogućiti da se kreće i umori. Čitanjem ili pjevanjem uspavajte ga malo ranije nego što je uobičajeno, a uzbuđenost u vezi sa sutrašnjim buđenjem smirite pripremom za školu večer prije.

Radne navike najbolje se razvijaju ako se dijete samo brine o njihovu izvršavanju. Zato, napravite slikovni popis stvari koje treba obaviti večer prije: pripremiti odjeću za sutradan, spakirati školsku torbu, spremiti svoj kutak za učenje, odlučiti što će jesti za doručak.

Nikako nemojte zaboraviti da u dnevnome rasporedu mora biti mjesta i za igru, i TV i internet. Ako od samoga početka konzistentno odredite koliko se vremena mora posvetiti zadaći i učenju, a koliko svemu ostalome – i toga se držite – s radnim navikama nećete imati problema. No, i vi se morate držati dogovora!

Pokažite interes za lekcije koje je dijete taj dan imalo, podijelite sjećanje na to kako ste vi to naučili i provedite pola sata u zadaći za sutra, ako je ima. Pomozite djetetu ako to zatraži od vas, ali vodite računa o tome da zadaću treba napraviti samostalno, što ne znači da ga treba ostaviti nasamo. Budite tamo, kao potpora i tvorac pozitivne i motivirajuće atmosfere.

Nakon prvih napornih tjedana, nagradite odgovornost i samostalan rad, a ne ocjene. Na loše ocjene nemojte reagirati vikanjem i negativnošću. One su samo privremeni zastoj i izvrsna prigoda za dobru lekciju: prevladavanje prepreka! Cilj je da dijete zavoli proces učenja, ne školu kao takvu!

Komentiranje je zaključano.