Najbolji morski naslovi za čitanje na plaži i u hladu

Kada sunce najjače grije, s plaže se povlačimo u hladovinu. I što onda!? E, tada je izvrsno pri ruci imati dobru knjigu. Ona će nam ugodno i brzo prikratiti vruće poslijepodne na ljetovanju, ali i vrijeme dok čekamo da konačno pođemo na dugoočekivano ljetno putovanje. Stoga neka i koja od ovdje predloženih knjiga bude i vaš izbor ovoga ljeta!

More je oduvijek fasciniralo ljude, i one koji su mu bili blizu, i one koji ga nikada nisu vidjeli već su samo maštali o njemu. Kao takvo, tijekom povijesti ljudske civilizacije bilo je nadahnuće nebrojenim umjetnicima, koji su se njime bavili u svim umjetničkim izrazima, pa tako i pisanom riječi.

Mnogi pisci bavili su se morem u svojim najvećim i najpoznatijim djelima, a ono je i dan-danas inspiracija i naraštajima literarnih čarobnjaka koji tek stasaju. I veliki Ernest Hemingway, jedan od najpoznatijih američkih romanopisaca 20. stoljeća, smjestio je svoje remek-djelo na more. Njegov Roman Starac i more, priča o vremešnome ribaru Santijagu i njegovoj iscrpljujućoj bitci s velikom ribom, knjiga je koju bi svatko trebao pročitati, barem jednom u životu. Ako ste bili nemarni tijekom školskih dana pa preskočili čitanje toga romana u sklopu lektire, zašto ne biste sada, na korak do mora, pročitali taj kratki klasik, kojemu su i javnost i struka još davnih dana odale priznanje, dodijelivši Hemingwayu 1954. godine Nobelovu nagradu za književnost.

More je oduvijek fasciniralo ljude, i one koji su mu bili blizu, i one koji ga nikada nisu vidjeli već su samo maštali o njemu. Kao takvo, tijekom povijesti ljudske civilizacije bilo je nadahnuće nebrojenim umjetnicima, koji su se njime bavili u svim umjetničkim izrazima, pa tako i pisanom riječi.

Još jedan klasik trebao bi se naći na vašemu ljetnom književnom meniju: 20 000 milja pod morem kultnoga francuskog pisca Julesa Vernea. Ne znate roniti, ali gorite od znatiželje da saznate što se sve krije duboko ispod morske površine? Zaronite onda barem među listove ovoga romana i doznajte što je sve u njemu skriveno na 20 tisuća milja pod morem. I Jules Verne bio je fasciniran morem pa je i radnju još nekoliko svojih romana smještao u plava bespuća slane vode.

Ako ste pak nepopravljivi romantik, jedna od najpopularnijih i najproduktivnijih spisateljica romantičnih novela, Nora Roberts, ima knjigu za vas. Odnijelo ih more prva je knjiga u nizu njezine sage o braći Quinn, četvorici usvojenih sinova koje su Ray i Stella Quinn spasili iz različitih teških životnih situacija. Ovaj roman posvećen je Cameronu, prezgodnome vozaču utrka brodova, koji se zbog nepredviđenih obiteljskih okolnosti mora iz Italije vratiti u rodni gradić St. Chris u američkoj saveznoj državi Maryland, nakon čega će se sve promijeniti. Premda je riječ o ljubavnome romanu, likovi su veoma dobro opisani, nisu samo marionete ljubavne priče, već svatko od njih ima svoj život i prije i poslije nje, zbog čega se čitatelj lako poistovjećuje i s likovima i s djelom.

No, nisu se morem oduševljavali samo strani pisci i spisateljice, ono je “krivo” i za mnoga djela domaće književnosti. Na osami blizu mora najnoviji je roman Zorana Ferića, jednoga od najuglednijih hrvatskih prozaika. Roman je to koji donosi priču o primorskim “galebima”, momcima koji osvajaju strankinje na jadranskim plažama. No, premda se bavi erotikom i erotičnošću zreloga doba jugoslavenskoga i hrvatskog hedonističkog socijalizma, nipošto nemojte u njemu očekivati prozu za jednokratnu uporabu.
Ovisno o tome jeste li ljubitelj klasike, romantike ili stojite čvrsto na nogama i živite u sadašnjosti, neki od prethodnih naslova zasigurno će vam uljepšati ovogodišnji boravak uz more.

Komentiranje je zaključano.