Kako prepoznati alergiju na hladnoću?

Primijetili ste čudne reakcije na koži pri naglom izlaganju hladnoći? Ne uživate u sladoledu jer vam se čini da vam usne otiču, a u ustima se javlja čudan osjećaj? Možda ste alergični na hladnoću.

Pretpostavlja se da je manji postotak, oko 5 posto ljudi, alergično na hladnoću. To znači da pri izlaganju hladnome zraku, vodi, predmetima ili hrani doživljavaju simptome kakvi uobičajeno prate alergijska stanja. Tako osobe za koje se smatra da su podložne tom stanju u dodiru s nečim hladnim razvijaju osip, plikove na koži, otiču im pojedini dijelovi tijela (prsti, usne pri konzumaciji hladne hrane), pojavljuje se sekret iz nosa, teže dišu, ponekad doživljavaju nagli pad tlaka i probleme u koncentraciji, a u posebnim situacijama (npr. pri naglom uranjanju većeg dijela tijela u hladnu vodu) može doći i do anafilaktičkog šoka. Umor i ubrzan rad srca također mogu biti simptomi tog alergijskog stanja. 

Alergija na hladnoću rijetko dolazi u kombinaciji s drugim alergijama i nije nasljedna. Smatra se da nastaje kao posljedica nekih drugih stanja: dugotrajne izloženosti stresu,  neurednog načina života, izloženosti infekcijama i nekim bolestima, poput mononukleoze.  

Alergija na hladnoću rijetko dolazi u kombinaciji s drugim alergijama i nije nasljedna. Smatra se da nastaje kao posljedica nekih drugih stanja: dugotrajne izloženosti stresu,  neurednog načina života, izloženosti infekcijama i nekim bolestima, poput mononukleoze.

Sklonost toj alergiji najlakše je utvrditi pomoću jednostavnog testa: na golu podlakticu stavi se kockica leda koja se pritisnuta na kožu drži nekoliko minuta.  Ako se u roku od 15 minuta pojavi crvenilo i osip koji se širi, vjerojatno je riječ o alergiji na hladnoću. 

Protiv ove vrste alergije najbolje se boriti tako da se izbjegava naglo izlaganje hladnoći, a pri izlasku na svjež zrak u zimskim mjesecima potrebno je toplo se odjenuti. Ponekad se mogu koristiti antihistaminici, lijekovi koji se općenito koriste za suzbijanje simptoma alergija, te razni bezreceptni pripravci koji ublažuju simptome poput curenja iz nosa, otežanog disanja i slično.  Za pomoć pri osipu i plikovima na koži možete koristiti Pantexol Repair kremu, koja je namijenjena liječenju i ublažavanju crvenila kože i svrbeža koji se javljaju kod osipa, a koju također možete nabaviti bez recepta. Ipak, ako sumnjate da ste alergični na hladnoću, najbolje je djelovati preventivno, odnosno izbjegavati hladnu hranu te situacije u kojima ste izloženi hladnoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Namaz Nina
kako-prepoznati-alergiju-na-hladnou-ndash-jgl-obitelj