Kako odabrati odgovarajuća dječja kolica

Kada je riječ o malome djetetu te nabavi opreme potrebne da prvi mjeseci s bebom prođu što lakše, pronalazak odgovarajućih dječjih kolica jedna je od važnijih stavki u pripremi za dolazak novoga člana obitelji. Pri nabavi dječjih kolica treba imati na umu nekoliko različitih faktora.

Poznato je da pripreme za dolazak novoga člana obitelji najčešće počinju već mjesecima prije njegova rođenja. Krevetić, odjeća, igračke, kolica… sve su to uobičajene potrepštine koje netom prije ili vrlo skoro nakon rođenja djeteta treba imati na dohvat ruke. I dok će vam neke od navedenih stvari darovati ili posuditi rodbina, prijatelji ili poznanici kojima više nisu potrebne, vjerojatno ćete neke od njih ipak trebati kupiti. Što ako su jedna od stvari koje niste uspjeli nabaviti kolica? Kako u šumi različitih modela znati za koja se odlučiti? Kako prepoznati model koji će vam odgovarati cijelo vrijeme tijekom nekoliko prvih godina života vašega djeteta?

Kako ne biste bespotrebno potrošili znatan iznos novca a u konačnici opet bili nezadovoljni kupljenim, važno je da znate za koju su vam dob i namjenu kolica potrebna. Nažalost, premda danas postoje zaista najrazličitiji modeli kolica, ipak je mala vjerojatnost da će odgovarati u baš svakoj prigodi.

Danas na tržištu zaista postoje vrlo različiti modeli, a takve su i cijene: ovisno o modelu i brandu, nova ćete kolica platiti od nekoliko stotina pa sve do nekoliko tisuća kuna. Kako ne biste bespotrebno potrošili znatan iznos novca a u konačnici opet bili nezadovoljni kupljenim, važno je da znate za koju su vam dob i namjenu kolica potrebna. Nažalost, premda danas postoje zaista najrazličitiji modeli kolica, ipak je mala vjerojatnost da će odgovarati u baš svakoj prigodi.

Primjerice, neki od modela imaju mogućnost skidanja dijela kolica u kojima je smješteno dijete te njegovo korištenje u svojstvu nosiljke ili sjedalice. Međutim, takva su kolica najkorisnija u prvim mjesecima djetetova života, dok je ono uglavnom još uvijek u ležećemu položaju, a najčešće se ne mogu jednostavno sklopiti kao takozvana “kišobran” kolica. “Kišobran” kolica doslovno se mogu složiti jednim potezom te sklopljena zauzimaju zaista vrlo malo mjesta jer je njihov sjedeći dio uglavnom izrađen od cerade ili druge slične čvršće tkanine koja se lako savija. Zbog toga su kolica takvoga tipa pogodna za putovanja jer neće zauzeti mnogo mjesta u prtljažniku vašega automobila. Nažalost, s obzirom na njihovu konstrukciju, to su kolica koja su namijenjena starijoj djeci te onoj koja već mogu samostalno sjediti pa nisu pogodna za novorođenčad i bebe mlađe od šest mjeseci. No, kako su jednostavnije konstrukcije te smanjenih mogućnosti korištenja, moguće ih je nabaviti već za nekoliko stotina kuna, stoga si ih uglavnom ipak može priuštiti gotovo svaka obitelj.

Imajte na umu da su dječja kolica roditeljima najpotrebnija kada je dijete staro između šest mjeseci i godine dana, i to prije svega zato što dijete u toj dobi može sjediti ali još uvijek ne i samostalno hodati. Stoga, ako niste u mogućnosti nabaviti kolica koja će odgovarati vama i potrebama vašega djeteta u različitim fazama, pokušajte osigurati da barem kolica koja ćete koristiti u toj dobi budu čvrsta, kvalitetna i stabilna. Također, uzmite u obzir i teren kojim ćete prolaziti s kolicima: ako dijete želite voditi u šetnje po makadamu ili je vaša ulica popločana kaldrmom, svakako se odlučite za kolica s većim gumenim kotačima, nikako onim manjima, napravljenim od obične plastike.

Komentiranje je zaključano.