Prehrana na skijanju

Pred nama je skijaška sezona, a za nekoliko dana skijališta diljem svijeta bit će preplavljena ljubiteljima tog oblika zimske rekreacije. S obzirom na to da je skijanje za sve one koji nisu profesionalni sportaši pojačana fizička aktivnost, pročitajte nekoliko savjeta kako tijekom skijanja prilogoditi svoju prehranu.

Kako se tijekom bilo kojega treninga odvija pojačana metabolička, fizička i psihička aktivnost, za takvih je aktivnosti potrebno prilagoditi i prehranu.

No, premda se možda ne bavite redovito sportom, tijekom skijanja ipak nije nužno posezati za posebnim energetskim napitcima ili pločicama bogatima ugljikohidratima. Iako je svrha osmišljavanja posebnoga režima prehrane tijekom povećanih fizičkih napora povećati ili osigurati fizičku izdržljivost osobe koja se izlaže povećanim fizičkim naporima, to nužno ne znači unošenje znaťno većega broja kalorija ili hrane iz isključivo jedne skupine namirnica, kao što su, primjerice, energijom bogati ugljikohidrati.

Premda je svrha osmišljavanja posebnoga režima prehrane tijekom povećanih fizičkih napora povećati ili osigurati fizičku izdržljivost osobe koja se izlaže povećanim fizičkim naporima, to ipak nužno ne znači unošenje znaťno većega broja kalorija ili hrane iz isključivo jedne skupine namirnica, kao što su, primjerice, energijom bogati ugljikohidrati.

Naime, jedna od prvih stvari na koje trebate pripaziti tijekom skijanja je vaš imunitet, s obzirom na to da je skijanje ipak oblik rekreacije koji se događa na otvorenome i pri relativno niskim temperaturama. Stoga, ponajprije imajte na umu da tijekom vremena provedenoga na zimskome odmoru konzumirate dovoljno različitih namirnica koje će sačuvati vaš imunitet: pijte dosta toploga čaja, obvezno jedite voće te u obroke nastojte integrirati i med. Također, probiotici su iznimno važni za snažan imunitet pa nastojte i njih uključiti u prehranu.

Iako se skijanje odvija na hladnome terenu, zbog pojačanoga napora a pod toplom skijaškom opremom ipak može doći i do pojačanoga znojenja. Stoga se u takvim slučajevima nakon skijanja preporučuje obrok s pojačanim unosom soli i drugih minerala koji su iz vašega tijela izlučeni zbog znojenja. Ako ipak ne spadate u ljubitelje slane hrane, priuštite si barem veliku čašu mineralne vode.

Iako tijekom boravka na skijanju nije nužno potreban povećan unos ugljikohidrata (jer bi i inače njihov unos trebao biti 50 posto po svakome pojedinom obroku), dobro je znati da barem na skijanju ne morate brojati kalorije jer će se one sigurno potrošiti. Ono na što biste ipak trebali obratiti pozornost je da se s ciljem osiguravanja dovoljno energije nije dobro osloniti samo na zadovoljavajući unos ugljikohidrata, već je potrebno osigurati i dovoljan unos masti. Naime, energija iz ugljikohidrata brzo se troši, stoga je potrebno osigurati i zalihe masti iz kojih se energija sporije oslobađa, kako ne biste brzo osjetili glad te se nasred skijaške staze osjećali malaksalo. Stoga, sjetite se da svakako postoji razlog zašto se baš zimi jedu kobasice te si bez grižnje savjesti priuštite kobasicu u pecivu.

No, kao i uvijek, ne zaboravite da je najvažnije biti umjeren te ne pretjerivati niti s jednom vrstom hrane ili pića, bez obzira na činjenicu da ste na zimskome odmoru.

Komentiranje je zaključano.